В «Агрохолдингу Зоря» завершили посів зернових культур

1257 0

Ми у соцмережах:

В «Агрохолдингу Зоря» завершили посів зернових культур

Інтенсивні дощі позначилися на термінах посіву ярих зернових культур. Тож користуючись погожою сонячною дниною, у ТОВ «Агрохолдинг Зоря», що в Рівненському районі, завершують посів кукурудзи на зерно неподалік села Білів.

Сергій Коваль Це останнє поле, площею 77 га. Посів почали 20 квітня, і він дещо затягнувся через погодні умови. Дощі заважали підготувати грунт до посівів. Почали вчора, вночі було мокро і ми не сіяли. А сьогодні плануємо завершити, — розповідає агроном ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Сергій Коваль. — 1800 га соняшнику посіяли ще в квітні. Тоді погодні умови дозволяли закінчити в строк. А от з кукурудзою трішки відстаємо від графіка. На полі працює трактор «Джон Дір» в комплектації із 16-рядною сівалкою «Хорш Маестро», яка може висівати кукурудзу, соняшник, сою. За зміну вона засіває 150 гектарів. Сівалка забезпечена електронікою, яка допомагає оператору проводити гарний посів.

Керує трактором Олександр Ярема. Він — родом із сусіднього села Сморжів. Вже понад 10 років працює механізатором. За цей час освоїв різноманітну сучасну посівну техніку і запевняє: сівалка «Хорш» наразі — одна із найкращих.

Олександр Ярема— «Хорш» надійна, відповідальніша, точніша за інші сівалки. Серед тих, на яких я працював, ця подобається найбільше, — зазначає п.Ярема. — Процеси повністю комп’ю­те­ризовані. Якщо я дійшов до межі засіяного, секції відключаються автоматично. Пересіву не буде. Це дуже зручно. Чи важко її освоїти? Важко, поки зрозумієш, що і як, а далі вже не складно. У ТОВ «Агрохолдинг Зоря» я вже п’ять років. Робота цілком задовольняє. Працюємо по змінах, але зарплата хороша.

Затяжні інтенсивні дощі завдали господарству певних збитків. Біля села Білів понад 50 гектарів сої змито. Тепер бобову культуру пересіватимуть. На деяких полях утворилася кірка, тож потрібно провести додаткові агротехнічні заходи, аби отримати нормальні сходи. На іншому полі, біля села Олишва, вчора провели підготовку площ, а сьогодні також завершують посів сої.

Олександр АндріюкОбліковець агрохолдингу Олександр Андріюк повідомляє:

Сою на цій площі сіємо зранку і за годину-півтори завершимо. У структурі наших посівних площ ця — остання. Моє завдання — контролювати якість посіву, щоб все відповідало нормам.

Біля демоділянок, де також курсує сівалка, зустрічаємо головного агронома господарства Сергія Прокопова:

— Нарешті закінчуємо посівну компанію пізніх ярих культур: сої і кукурудзи. Трішки затягнувся процес, але нічого страшного немає. Строки дозволяють, вологи завдяки дощам є у достатній кількості. Нині вже маємо повні сходи соняшнику. На цьому полі проводимо посів дослідних ділянок. Маємо освоювати передові технології та впроваджувати у виробництво. Висіваємо всі основні культури: ячмінь, кукурудзу, сою, соняшник.

Сергій ПрокоповСуть дослідів полягає в тому, щоб перевірити всі новинки, що з’являються на ринку: це і добрива, і насіння, і технології обробітку ґрунту, строки, способи посіву, швидкість агрегатів руху при виконанні посіву, гербіциди, інсектициди. Згодом виокремимо найкращі, які дають максимальну ефективність і рентабельність, а далі будемо впроваджувати їх у виробництво.

Зараз досіваємо кукурудзу. Використовуємо дрібний ділянковий досвід. Беремо 2?3 сорти і спостерігаємо, як вони реагуватимуть на терміни посіву. Також проводимо досліди по засобах захисту рослин.

Аби провести посівні роботи в найоптимальніші терміни, люди працюють цілодобово. Відтак для них створено належні умови праці, забезпечено харчування та високу зарплату. І хоча погода трішки відтермінувала посів, але грунт достатньо зволожений, тож аграрії переконують, що своєчасно впораються із весняно-польовими роботами і докладуть всіх зусиль, аби виростити хороший врожай.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також