В дитсадках та школах Рівного встановлять компостери

2752 0

Ми у соцмережах:

В дитсадках та школах Рівного встановлять компостери

У трьох дитячих садочках, в трьох рівненських школах та Палаці дітей та молоді з’являться спеціальні контейнери, де каліфорнійський черв’як перероблятиме сміття на поживний гумус.

 Iрина Куроченко, керiвник Екодогiчного центру Палацу дiтей та молодi м. Рівне:

-          Компостери будуть встановлені в дитсадках №33, 40, 42, школах №8, 19, 23, а також в Палаці дітей та молоді. Вони представляють собою великі пластикові конструкції зі змішувачами ємністю 800 літрів, двокамерні. Їх встановлюють на вулиці або в приміщенні. Проте за низької температури тривалість переробки компосту може розтягнутися на півроку. Якщо температура повітря +15 і не нижча – 2 місяці. Школи можуть поміщати туди прибране опале листя та харчові відходи. Ось ми в Палаці, наприклад, поставили компостер в підвалі і вже завантажили туди 11 велетенських чорних мішків опалого листя. За технологією професора НУВГП Петра Скрипчука запускаємо туди каліфорнійського черв’яка, перемішуємо компост щотижня. На весну навчальні заклади матимуть гумус, поживніший за будь-які органічні добрива. Ним можна підживлювати вазони, ділянки з огородиною, квітники. Наприклад, в ПДМ ми плануємо розфасовувати гумус та продавати його на благодійних ярмарках.

Вартість одного компостеру обійшлася в понад 3300 гривень, які були виділені з бюджету міста. Розподіляло кошти управління економіки. Це не єдиний захід, який проводить екологічний центр ПДМ.

-          Ми реалізовуємо масштабний проект, покликаний привернути увагу молоді до збереження довкілля, - додає Ірина Куроченко. – В рамках цього проекту проводимо навчання для педагогів та дітей, як важливо розфасовувати відходи, здавати папір на переробку, дбати про дерева і зелені насадження міста. Випустили спеціальні навчальні розмальовки для найменших, встановили контейнери для паперових відходів у навчальних закладах. Попереду – ще багато заходів.

Дарина Гузенкова


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також