В «Євро-Арті» відкрилась експозиція картин «Ледь абстрактне і трохи військове» ветерана-військовика

1032 0

Ми у соцмережах:

В «Євро-Арті» відкрилась експозиція картин «Ледь абстрактне і трохи військове» ветерана-військовика

У рівненській мистецькій галереї «Євро-Арт» розпочато експозицію картин ветерана АТО Павла Юрчука під назвою «Ледь абстрактне і трохи військове». Ветеран АТО вчить малюванню побратимів та дітей.

Як зазначила арт-менеджерка галереї Юлія Савуляк, торік тут відбулася виставка картин тернопільського художника – ветерана АТО Миколи Мамчура. Сьогодні відвідувачів тішить художник із Волині, який не боїться експериментувати та працює в різних жанрах, стилях та техніці виконання. Митцю найбільше подобаються графічні роботи, проте він небайдужий і до малювання акрилом, олійними фарбами та аерозольним балончиком.

– Високий рівень художника за перші кілька днів виставки оцінило вже чимало відвідувачів, говорить арт-експертка.

Доповнює свої роботи Павло Юрчук інсталяціями і колажами на тему війни на сході України. Автор малював із дитинства. Проте його картини представлені на виставці – з двох періодів творчості – до 2013 року, й після 2018-го. У цей проміжок він не писав зовсім.

− У 2009 році я підписав контракт зі Збройними Силами України й по 2012-й проходив військову службу в складі омбр, а в 2014-му повернувся до рідної Володимир-Волинської бригади на попередню посаду механіка-водія БМП вже як мобілізований,пригадує Павло Юрчук. – На сході України ми виконували бойові завдання на декількох позиціях – поблизу Волновахи, Маріуполя та Андріївки. Одна із крайніх робіт під назвою «2014» присвячена усім з’єднанням, які брали участь в боях за Іловайськ, зокрема нашим хлопцям із третьому батальйону.

У 2014 році автор картин разом зі своїм братом дістали поранення внаслідок підриву військового авто на протитанковій міні. Тоді троє його бойових побратимів загинули, решта вісім зазнали поранення різного ступеню важкості.

Лікувався Павло в Ірпіні, Львові та Луцьку. Тривалий час проходив реабілітацію в Ковельському центрі допомоги, їздив до Карпат. Перебуваючи в горах, митець сам писав картини та в рамках арт-терапії допомагав іншим хлопцям.

− Життя продовжується,запевняє художник. – Нині я реалізував себе як батько, художник та вчитель, адже проводжу заняття у дитячій художній школі Володимир-Волинського для малюків, серед яких чимало дітей учасників АТО. А ще моя донька у свої два роки вже впевнено тримає палітру, фарби та пензлі – вона навіть є співавтором кількох моїх робіт.

Презентація авторських картин художника вже відбулися у Володимир-Волинському, Луцьку, Ковелі, Нововолинську та Мукачеві. У Рівному експозиція триватиме до кінця червня, а в подальшому автор планує демонструвати свої картини в Івано-Франківську, Львові, Києві та за межами України.

Віктор Шубец, кореспондент АрміяInform
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також