В місті-супутнику РАЕС збирають сесію через скасування пільг у 30-кілометровій зоні

1706 0

Ми у соцмережах:

В місті-супутнику РАЕС збирають сесію через скасування пільг у 30-кілометровій зоні

У місті Вараш, де знаходиться Рівненська АЕС, проситимуть центральну владу повернути 30-відсоткову знижку на електроенергію для мешканців 30-кілометрової зони. Для цього ініціюють позачергову сесію, аби затвердити звернення.

Сам проєкт рішення оприлюднили на сайті Вараської міської ради. Адресатів звернення проситимуть скасувати дію постанови Кабінету міністрів, яка з 1-го січня 2021-го року скасовує пільгові тарифи для населення на електроенергію, повідомляє Суспільне.
Повідомлення про скликання позачергової сесії депутатів міської ради на четвер, 14-го січня, опублікував на особистій сторінці у Facebook керуючий справами виконавчого комітету Вараської міської ради Сергій Денега. Депутати розглянуть проєкт рішення, ініційований Вараським міським головою Олександр Мензулом.
У проєкті рішення йдеться про необхідність повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, які проживають 30-кілометровій зоні атомних електростанцій. Документ зареєстрували 11-го січня.
- Представників вищих органів влади просять повернути дію пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що знаходяться у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій та внести зміни до законів України "Про використання ядерної
енергії та радіаційну безпеку" та "Про ринок електричної енергії". Пільговий тариф для населення, що проживає у 30-кілометровій зоні АЕС, був закріплений у статті 17 Закону України "Про електроенергетику"
, – йдеться у повідомленні на сайті міської ради.
Звернення ініціював міський голова Вараша Олександр Мензул, воно адресоване Верховній раді України, президенту України, Кабінету міністрів, народному депутату України Андрію Герусу, голові Комітету Верховної ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народним депутатам – Віктору М’ялику, Андрію Шараськіну та Асоціації міст України.
Що відомо
На Рівненщині працює одна АЕС, яка знаходиться у Вараші. Проте, у 30-кілометрову зону Хмельницької атомної електростанції потрапляє територія Рівненського району (колишніх Острозького, Гощанського та Здолбунівського районів).
Позачергова сесія Острозької міської ради відбудеться 12-го січня. Проте, у порядку денному питання пільг та тарифів на електроенергію не значаться.
У постанові Кабінету Міністрів №1325 йдеться про припинення пільг для населення житлових будинків з електроопалювальними установками, населення багатоквартирних будинків без газифікації, багатодітних чи прийомних сімей та дитячих будинків, населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.
Електронну петицію про відновлення пільг на оплату електроенергії для населення 30-кілометрових зон атомних електростанцій зареєстрували на офіційному сайті президента України. Її ініціатор – міський голова Нікополя Олександр Саюк. За шість днів петиція набрала близько 8,5 тисяч голосів з 25-ти тисяч необхідних.
З 1-го січня до 31-го березня на території Рівненської області діють фіксовані ціни на електроенергію. Для усіх побутових споживачів ціна сягає 1,68 грн кВт⋅год.
В Україні наразі працює чотири атомні електростанції: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також