В одному з медцентрів Рівного лікарі та медсестри працювали нелегально

5272 0

Ми у соцмережах:

В одному з медцентрів Рівного лікарі та медсестри працювали нелегально

Інспектори праці виявили, що в одному з медичних центрів Рівного медпослуги надають нелегальні працівники. Серед них були й люди з медичного освітою, але без договору.

 Інспекційне відвідування Товариства з обмеженою відповідальністю - суб’єкта господарської діяльності, що надає медичні послуги, здійснили інспектори праці Управління Держпраці у Рівненській області. Фахівці перевірили питання належного оформлення трудових відносин.

Медичний центр, що працює в Рівному, пропонує консультації лікаря, діагностику та проведення процедур. Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про ліцензування медичної практики» проінспектованому ТОВ видано ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за низкою спеціалізацій.

Відповідно до наданих адміністрацією товариства документів, встановлено, що в медичному центрі є 12 найманих працівників, що підтверджено наказами та повідомленнями про прийняття працівників на роботу, а також відображено у звіті по ЄСВ за вересень 2020 року .

Але під час інспекційного відвідування в клініці на робочих місцях інспектори праці зафіксували 6 осіб, які працюють без укладення трудових договорів. Четверо з них надавали медичні послуги, зокрема, два лікаря та дві медсестри. Двоє осіб, що працювали на робочих місцях адміністраторів, «стажувалися» без укладення трудових договорів.

Від надання письмових пояснень вказані особи відмовилися, про що був складений акт про відмову у наданні письмових пояснень.

Адміністрація товариства не надала жодних підтверджуючих документів про перебування даних осіб у трудових відносинах з ТОВ.

В порушення вимог ч.1 ст. 21 КЗпП України, між працівниками і ТОВ не укладено трудові договори, за якими працівники зобов'язуються виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а товариство зобов’язується виплачувати працівникам заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю.

Працівники були допущені до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, чим порушено вимоги ч. 3 ст. 24 КЗпП України.

Також слід зазначити, що відповідно до ч. 5 ст. 50 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, роботодавцям заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин.

За результатами інспекційного відвідування керівництво ТОВ отримало припис про усунення порушень законодавства про працю. Також було вручене попередження, в якому йдеться про відповідальність, яку нестиме роботодавець за повторно виявлене порушення належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Інспекційна кампанія з питань належного оформлення трудових відносин триває.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також