У сільській хаті на Рівненщині виявили оригінали гравюр Ніла Хасевича

1890 0

Ми у соцмережах:

У сільській хаті на Рівненщині виявили оригінали гравюр Ніла Хасевича

У сільській хаті у селі Розваж виявили оригінали гравюр художника і члена ОУН-УПА Ніла Хасевича. Їх знайшов історик і мистецтвознавець Микола Бендюк, коли разом з товаришем розгрібали горище у купленому місяць тому будинку.

Суспільному він розповів детальніше про знахідки і те, як вони могли туди потрапити.

Випадковою знахідкою Микола Бендюк називає понад пів сотні дереворитів авторства Ніла Хасевича. Разом з товаришем Олександром Гребенюком він вирішив прибрати горище у хаті, яку майже місяць тому купив в селі Розваж.

- Саша заліз наверх і кличе мене: йди, подивися. Я вилажу, дивлюся — там в кутку він з-під полови дістав віхоть соломи, а в ньому була така невелика сумочка, де лежала ціла пачка оригінальних гравюр, які датуються 1949 роком, — пригадав Микола Бендюк.

За даними історика, власником цього будинку був боєць Української повстанської армії Степан Домащук.

Повстанець займався поширенням агіток з гравюрами Хасевича "За Українську самостійну соборну державу", але частину з них був змушений заховати.

- Останній керівник СБ ОУН Острозького району був арештований і розстріляний НКВС у 1950 році і на той час вже було небезпечно розповсюджувати ці агітки. Тож Домащук заховав їх під стріхою, — пояснив Микола Бендюк.

Історик також додав, що після смерті Степана Домащука, з 1990 років його будинок кілька разів змінював власника. І увесь цей час дереворити митця лежали під половою на горищі.

- Стовідсотково гарантую, що їх робили з оригінального кліше Хасевича. Настільки тонка робота, що я, поки не потримав ці гравюри, не розумів, наскільки сильним гравером був Ніл Хасевич. Коли розглядаєш, то бачиш найтонші рисочки, які він робив, — запевнив історик і мистецтвознавець.

Знайдені дереворити, зі слів Миколи Бендюка, нині на реставрації, щоб відновити пошкоджені грибком втрати. Потому він планує передати їх українським музеям.

- Така ідея у нас виникла з Олександром Гребенюком. Автентичні гравюри, які в інтернеті дуже дорого коштують, ми по одній роздамо всім державним музеям, в їхні колекції, щоб вони мали у себе оригінали, — повідомив Микола Бендюк.

Поповнити музейні колекції оригіналами Ніла Хасевича планують до 80-річчя Української повстанської армії.

Що відомо: 
Ніл Хасевич – член ОУН-УПА, засновник підпільної школи художників-графіків. Він створив візуальний образ українського підпілля. Народився 25 листопада 1905 року і в селі Дюксин на Рівненщині. Ще у дитинстві він втратив ногу, втім, це лише зміцнило його дух. Хасевич писав: "Я не можу битися зброєю, але б’юся різцем і долотом. Я, каліка, б’юся в той час, коли багато сильних і здорових людей в світі навіть не вірять, що така боротьба взагалі можлива. Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б’ються."
Ніл Хасевич керував друкарнею повстанців, готував ілюстрації до сатиричних журналів УПА, оформляв листівки, малював карикатури, за що його і розшукували спочатку гестапівці, а згодом енкавеесівці. Історики підрахували, що загалом, у криївках він провів дев'ять років. У криївці він і загинув під час бою з військами НКВС у березні 1952 року, сталося це у селі Сухівці Рівненського району.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також