В Україні запроваджують кардинально нові правила видачі та продовження лікарняних

3076 0

Ми у соцмережах:

В Україні запроваджують кардинально нові правила видачі та продовження лікарняних

Лікарняні українцям призначатимуть і продовжуватимуть за новими правилами. Всі призначення медиків перевірятимуть їхні колеги. Перевіряльників буде обирати електронна система рандомно, а особисті дані пацієнтів будуть зашифровані.

Такий законопроект вже розроблений Мінохорони здоров'я та поданий на розгляд до Верховної Ради. Чиновники сподіваються, що новий закон значно зменшить корупційну складову при видачі лікарняних листків та їхньому продовженні, повідомляє Today.ua.

Основні зміни, що закладені в цей законопроект: 

Випадково обрані електронною системою лікарі будуть перевіряти, наскільки обґрунтовано їхні колеги видали або продовжили лікарняні своїм пацієнтам.
Лікарів-перевіряльників обиратимуть автоматично, абсолютно без людського втручання в Електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ). Імен перевіряльників ніхто не знатиме.
Дані пацієнтів також будуть деперсоналізовані та екстериторіальні. Тобто перевіряльник і пацієнти, швидше за все, будуть із різних регіонів.
Якщо перевіряльники визнають видачу лікарняного або його продовження необґрунтованим, то медичний заклад матиме право оскаржити це рішення.

Чиновники із Мінохорони здоров'я, які працювали над цим законопроектом, переконані, що їхній закон дозволить уникнути корупції у сфері призначення лікарняних, а також підвищить відповідальність лікарів, які видаватимуть лікарняні своїм пацієнтам. Крім того, закон має врегулювати страхові виплати пацієнтам на основі паперових лікарняних.

Щоправда, тут можна припустити, що лікарі тепер будуть перестраховуватись і взагалі боятимуться призначати своїм пацієнтам лікарняні. Тож хворим людям доведеться ходити на роботу, поки не впадуть з ніг.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також