Валіза для Муляренка

3111 0

Ми у соцмережах:

Валіза для Муляренка

Президент Петро Порошенко за останній тиждень двічі «натякнув» голові Рівненської ОДА Олексію Муляренку, що тому час «пакувати валізи» з власного кабінету на майдані Просвіти. І схоже, не лише йому одному. За кілька місяців в області може відбутися кілька кадрових перестановок, зокрема, всередині пропрезидентської партії.

Муляренко Хомко Минулої п'ятниці на сайті президента з'явилося розпорядження про «поглиблене вивчення» роботи ОДА та РДА шести областей: Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Сумської, Одеської та Черкаської. «Ревізори» з Адміністрації президента повинні будуть перевірити, як у цих регіонах виконують акти і доручення президента та як голови ОДА та РДА «доносять» ідеї гаранта до місцевих рад. Подібні перевірки проводять щороку, проте назви областей випливають неспроста. Торік перевіряли п'ять регіонів: у всіх звільнили по кілька голів РДА, а на Миколаївщині та Одещині — голів облдержадміністрацій. Наразі є кілька версій, чому Рівненщина потрапила у список. По-перше, знову говорять про спробу ослабити позицію першого заступника глави АП Віталія Ковальчука, прибравши з посад і його самого, і його людей у регіонах: зокрема, Віталія Чугуннікова, який керує БПП на Рівненщині, та, відповідно, Олексія Муляренка. За другою версією, в Адміністрації президента починають готуватися до наступних виборів, а отже, будуть посилювати позиції БПП у регіонах. На Рівненщині, зазначають, президентська вертикаль накульгує, а тому керувати областю начебто планують поставити людину, ближчу до самого Порошенка. Хоча кого саме — наразі невідомо. Зрештою, варто нагадати, що перед призначенням майбутній голова ОДА повинен буде пройти «прозорий конкурс». Третьою причиною появи розпорядження президента називають минулотижневе голосування обласних та міських рад кількох областей на підтримку економічної блокади Донбасу. Цього понеділка на Раді регіонального розвитку Петро Порошенко різко розкритикував блокаду, рішення рад, а заодно і голів ОДА, які не «переконали депутатів і суспільство». До останніх належить і Олексій Муляренко. Мало того, фракції БПП і в Рівненській облраді, і у міській раді Рівного проголосували за звернення, в якому вимагали припинити торгівлю з Росією та тимчасово окупованими територіями України, покарати винних у розгоні блокадників, припинити діяльність російських банків в Україні і звільнити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та заступника глави Нацполіції В'ячеслава Аброськіна. В облраді «за» тиснув Віталій Чугунніков, а у міській — Олексій Муляренко. Петро Порошенко, президент України, заявив на Раді регіонального розвитку:

— У контексті блокади маю серйозні зауваження до вас, шановні голови обласних державних адміністрацій тих областей, де місцеві ради перевищили свої повноваження і ухвалили рішення, які виходять далеко за межі їхньої, обласних рад, відповідальності і розхитують ситуацію в країні. Вони будуть наповнювати золотовалютні резерви України? Вони будуть компенсовувати втрати державного бюджету, втрату робочих місць? Вони нестимуть відповідальність за повернення всіх територій під українську юрисдикцію? Ні, вони зараз сховалися. Так само, як і тоді сховався дехто з вас, замість того щоб займати атакуючу публічну позицію. У вас — безліч аргументів для того, щоб переконати депутатів і суспільство. Ще раз наголошую: це означає, що ви або не вели роз'яснювальної роботи і десь відсиділися (чи в окопі, чи взагалі за пічкою), або пояснювали так, що вас ніхто не зрозумів, або вам бракує політичного авторитету у своїх областях. Я сподіваюся, що ця історія стала уроком для всіх. Влада повинна займати політичну наступальну позицію.
Олексій Муляренко, голова Рівненської ОДА:
— Це звичайна планова перевірка, яка була в більшості областей. Я не хвилююся за її результати — на Рівненщині виконання актів і доручень президента на одному з найкращих рівнів у країні. Навпаки, вважаю, що перевірка — корисна, бо це своєрідний аудит діяльності усіх структурних підрозділів ОДА, який як покаже ефективність роботи, так і вкаже, де є певні недоліки, які потрібно виправити. Коли розпочнеться перевірка — поки не знаємо. Не відчуваю, що після неї будуть якісь кадрові зміни. І не думаю, що президент мав на меті звільнити голів ОДА, коли критикував рішення обласних та міських рад щодо підтримки блокади Донбасу. У вівторок нам потрібно було вийти із ситуації, яка склалася, і на той момент такий крок (прийняття звернення. — Ред.) був нормальним рішенням. Проте не варто забувати, що обласні та міські ради — незалежні від голів ОДА.
Віктор Матчук, голова Рівненської ОДА у 2006-2010 роках:
— У президента є всі можливості і без перевірок законно звільнити голову ОДА, тому звільнення, як на мене, навряд чи основний мотив розпорядження президента. Але і формальними такі перевірки назвати не можна. Ініціює їх не сам президент, а люди з його Адміністрації, а отже, у них, очевидно, є певні підозри, які вони хочуть або спростувати, або підтвердити під час перевірок. Я б не хотів оцінювати роботу нинішнього керівництва ОДА та ситуацію в області. Зазначу лише, що для себе, коли був головою ОДА, за основне мірило використовував доходи населення. Якщо їхній рівень вищий, аніж у сусідніх областях, значить, рухаємося у правильному напрямку.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також