«Валютний п’ятачок» у Рівному все ще непереможний

2369 1

Ми у соцмережах:

«Валютний п’ятачок» у Рівному все ще непереможний

Не один начальник міліції ще з 90-х років минулого сторіччя обіцяв побороти у Рівному таке явище, як нелегальний обмін валюти. Який зосередився здебільшого на центральному ринку — це місце відоме серед рівнян як «валютний п’ятачок». Міліцію змінила поліція, але на п’ятачку все ті ж люди із засмаглими обличчями, в кишенях яких — рублі, долари, євро.

Щоправда, останнім часом помітно більше стало у Рівному пунктів обміну валюти, які працюють легально. Чи підуть через це з п’ятачка ветерани нелегального валютного бізнесу?

Один з відомих у Рівному валютників (не з тих, хто стоїть на п’ятачку — гравець більшого масштабу) має таку думку:

— Поширення пунктів обміну валюти дуже вплинуло на чорний ринок. Якщо сказати в загальному, то валютники там вимирають. Адже у них дуже мало клієнтів. Бо людям зручніше обмінювати валюту в спеціально облаштованих пунктах. Там є відеокамери та охорона.

Власне, таку конкуренцію здебільшого створюють ті ж ветерани-нелегали, відкриваючи пункти обміну валюти. Одним із власників такої мережі у Рівному, до речі, є й згаданий вище валютник.

Згідно з реєстром Національного банку України, в Рівному лише в цьому році відкрилося 37 таких «скляних будок». Загалом у різних населених пунктах області діє 111 пунктів обміну валюти. Найбільші мережі на Рівненщині мають компанії «Октава фінанси» і «Магнат», зареєстровані в Києві та «Фінод» з Одеси. Усі вони отримали офіційні дозволи від державного регулятора. Хоча подейкують, що за пунктами обміну валюти стоять все ті ж рівненські валютники, які домовилися про використання ліцензії з компаніями, що її мають.

Василь Зелінський, начальник відділу поліції Рівного:

— Відбулися зміни у законодавстві, які передбачають, що фінансові злочини тепер компетенція спеціальних органів. У тому числі й управління захисту економіки. Відверто скажу, що рейди колишньої міліції та облави на валютників не приносили результату. Адже за таку діяльність передбачено лише штраф від 500 до 700 гривень. Як видно з усього, такий розмір фінансової санкції не давав ефекту. Однак зараз усе почало врегульовуватися законодавчо.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також