Вараш «обійшов» Рівне — забере собі субвенцію

3761 0

Ми у соцмережах:

Вараш «обійшов» Рівне — забере собі субвенцію

Вараська ОТГ першою на Рівненщині отримає субвенцію з держбюджету на виготовлення комплексного плану просторового розвитку власної території — близько 2,3 млн гривень. Рівненській громаді на такий самий план потрібно щонайменше 5 мільйонів гривень. І шукати їх доведеться уже в міському бюджеті. Бо, як виявилося, на обласні центри ця державна субвенція не розповсюджується.

До слова, Рівне також нарешті зможе отримати свій історико-архітектурний опорний план. Попередню версію замовляли у львівського ДП «Західпроектреставрація» ще у 2016 році. Тоді громадські активісти переконували, що цей план допоможе врятувати місто від хаотичної забудови. Також в нього мали включити різні пам’ятки архітектури, щоб вберегти їх від знищення. Однак кінцевий результат був такий, що місту довелося ще й судитися з розробниками — зі Львова привезли кілограми паперових документів, без цифрової версії. Тепер цю важливу містобудівну документацію замовлятимуть у інших науковців.

Ось що розповів головний архітектор Рівного Дмитро Котляров на одному із засідань депутатської «бюджетної» комісії:

— На сьогодні «Західпроектреставрація» винна нам 300 тисяч. Управління містобудування виграло суд, і вони повинні нам ці кошти повернути. Уже майже завершено роботи з напрацювання пулу тих об’єктів, які треба включити до того плану. Управління культури буде просити кошти на їхню паспортизацію, а ми — на історико-архітектурний опорний план.

Не будемо в тої ж фірми замовляти історико-архітектурний опорний план, а зробимо це правильно: як вихідні дані для комплексного плану розвитку території громади. З ДІПРОМІСТом спілкувалися (оскільки в них є безпосереднє право на розробку цих документів) — вони кажуть, що за ці кошти зможуть зробити, якщо будуть вихідні дані, над якими ми, власне, і працюємо.

Ми точно почнемо розробку комплексного плану і точно завершимо історико-архітектурний опорний план як складову розробки комплексного плану. Чи вистачить п’яти мільйонів — не готовий сказати. Кабмін прийняв положення, згідно з яким розробляється комплексний план. На сьогодні, наскільки мені відомо, комплексних планів в Україні ще немає. Була субвенція всеукраїнська на розробку цих комплексних планів, але я не знаю чому, та держава прийняла рішення, що ця комплексна субвенція для міст обласного значення не надається.

Ми могли отримати близько мільйона гривень, повністю підходимо під всі пункти — є і стратегія, була топогеодезична зйомка. Але в прикінцевих положеннях прописано, що обласні центри не можуть претендувати на неї. От зараз Вараш активно «біжить» в цьому напрямку, і вони виграли цю субвенцію. Їм надають багато консультаційних послуг — їм пощастило, на них робиться ставка. Ми лиш спостергіаємо за цим.

А тим часом, у Рівному з’явиться іще кілька нових вулиць. Днями комісія з питань найменування міських об’єктів вирішила, що вулиці і провулки у новому житловому масиві «Гармонія» матимуть імена рівнян, які загинули у війні на сході країни: Ігора Зінича, Олександра Борисенка, Дмитра Свідерського, Євгена Рєпіна, Андрія Ременюка, В’ячеслава Мірошника, Тараса Гарбарчука, Тараса Білоцького і Дмитра Гузика. Також у цьому масиві буде вулиця Гармонії.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також