Варені ковбаси — надміру вологі, копчені — надто сухі

2165 0

Ми у соцмережах:

Варені ковбаси — надміру вологі, копчені — надто сухі

Ковбаси з простроченим терміном придатності, непереважені висохлі копчені ковбаси і м'ясопродукцію без документів про якість та дату виготовлення пропонують у торгових точках споживачам Рівненщини. Такі порушення протягом цього року виявляли фахівці обласної інспекції з питань захисту прав споживачів.

Тетяна Грищенко, завідувач сектора облінспекції з питань захисту прав споживачів: — З майже 17 тисяч тонн перевіреної м'ясопродукції забракували майже 7 тисяч тонн, а це на близько 194 тисячі гривень. Так, у багатьох торгових точках реалізували варені ковбаси та сосиски без маркування, а отже, без вказаної дати виготовлення, адреси виробника, терміну реалізації. І через це документи про якість на цю продукцію не можна було ідентифікувати. У супермаркетах нерідко продавали фарш та інші м'ясопродукти власного виробництва без документів про якість і необхідної споживачу інформації про дату виготовлення та термін реалізації. Скажімо, людина купує курку-гриль, яка має термін придатності не більше доби. І їй на упаковці вказують дату запакування, а не дату виготовлення. Після наших перевірок такі порушення усували. Виявляли ми і прострочену на один-два дні м'ясну продукцію чи висохлі копчені ковбаси, які не переважували, через що відбувався обрахунок споживача. Відбирали ми ковбаси і м'ясопродукцію власного виробництва у супермаркетах на дослідження у лабораторії ДП "Рівнестандартметрологія". Бактеріальних забруднень при цьому не виявили. А ось у молочних ковбасах спостерігався завищений вміст вологи. Що робити споживачу, щоб купити якісні ковбаси чи м'ясну продукцію? Звертати увагу на маркування продукції: на ній мають бути дата виготовлення, термін придатності, відомості про умови зберігання. Також раджу не соромитися просити продавця показати документи про якість продукції, обов'язково брати чек, щоб у ньому зазначалося, де ковбаса чи фарш придбані. Щоб споживача не обрахували, продавши непереважену висохлу копчену, сиров'ялену чи в'ялену ковбасу, йому потрібно користуватися контрольними вагами. Такі є у кожному торговому закладі. При купівлі фаршу, курей-гриль, інших продуктів власного виробництва супермаркетів потрібно звертати увагу на наявність у вітрині чи лотку з продукцією інформації про дату виготовлення. Якщо її нема, у продавця потрібно просити показати документи на такий товар.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також