Важкий і високосний

1114 0

Ми у соцмережах:

Важкий і високосний

2016-й буде складним роком для країни. Правда, менш важким, ніж 2015-й — в економічному плані і 2014-й — у психологічному.

Лупа збільшувальне скло

Економіка: дно вже видно

Керівник однієї великої української компанії зізнався: "Дно пройдено, зростання економіки вже почалося, так стверджують наші аналітики". До слова, аналітики, які обслуговують масштабні комерційні проекти, зазвичай точні в прогнозах. Щоправда, додав співрозмовник, дуже багато залежить від ситуації на Донбасі. Якщо там знову відбудеться серйозне загострення, економічний спад відновиться. Втім, зростання економіки не зупинить помірного падіння гривні. Так, зокрема, вважає фінансовий аналітик Ерік Найман: — Буде помірна інфляція, але вища, ніж очікує уряд — на рівні близько 20% (Кабмін стверджує, що 12%). Середньорічний курс долара буде на рівні 26-27 грн., до кінця року — 29-30 грн. На думку його колеги Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, курс може коливатися і в більш широкому діапазоні — від 25 до 35 грн. за долар: — Якщо уважно подивитися на бюджет, то в ньому закладено курс 30 грн. за долар, незважаючи на те, що офіційна цифра — 24 грн. При цьому цілком імовірно, що курс буде зростати і знову падати, як і торік. Те ж саме з інфляцією: замість обіцяних 12% будуть реальні 20-25%. Щоправда, цей рік може бути останнім з важких — уже в другій його половині українці можуть відчути нехай невелике, але все-таки поліпшення.

Реформи: останній шанс

Самі ж представники влади нас запевняють — від реформ залежить доля країни. І тут же доповідають: результат нульовий. У 2016 році влада змушена буде продемонструвати хоч якийсь результат, відмінний від нульового. Або вона просто піде. Андрій Вігірінський, заступник керівника ГО" Публічний аудит", припускає: — Почнуть з тих, що були заплановані на минулий рік, але так і не реалізовані. Тобто просто передрукують і покладуть на новий папір те, що вже було прописано до 2018 р. у програмі співробітництва з МВФ. На думку експерта, реформатори в уряді та парламенті зосередяться в 2016-му на скороченні держвидатків. Традиційно, за рахунок соціальної сфери — реформування та скорочення дефіциту Пенсійного фонду, інших фондів, розвиток недержавного страхування, реформи трудових відносин. — Крім того, на 2016-й запланована велика приватизація, реформа (хоч і дуже умовна) процедури конкурсів та реалізації, а також неминуче "перетворення" держвласності в холдингові компанії, — вважає А. Вігірінський. — Крім того, продовжиться дерегуляція, скорочення штату держслужбовців, реформування поліції і т.д.

Політика: новий Кабмін і вибори

Український політикум буде як і раніше лихоманити, ми ще побачимо не один скандал у парламенті, уряді й навіть Адміністрації президента. — Протистояння буде, безумовно, зростати, рівень недовіри також, — впевнений Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики. — І це зростання конфліктності у внутрішньополітичній сфері може вихлюпуватися час від часу на вулиці, може з'явитися проблема безпеки, і це може зрештою призвести до переформатування влади і до позачергових парламентських виборів.

АТО: Мінськ-3

Найголовніше питання — що буде на Донбасі. Там зараз триває перманентне протистояння, яке, втім, не змінює розкладу сил на лінії фронту, та й не зможе цього зробити. Питання в тому, як домовляться політики і дипломати. Поки що прогресу в реалізації домовленостей, прописаних у Мінську-2, не відбулося, і оскільки всі терміни пропущено, то висловлюється припущення, що він кане в Лету слідом за Мінськом-1. Це поганий сценарій, адже слідом за провалом першого раунду Мінських угод на Донбасі полилася кров. Олександр Бригинець, письменник, позаштатний радник міністра інформполітики України в зоні проведення АТО: — Я дуже сподіваюся, що нинішнє перемир'я, яке настало тут, в АТО, перейде в повноцінний, справжній мир, якого нам всім не вистачало. Я дуже сподіваюся, що кордон опиниться під контролем України. Людям необхідно допомогти повернутися до нормального життя. І якщо нам по цей бік важко жити, то, повірте мені, людям, які знаходяться по той бік лінії зіткнення, жити набагато складніше. Військовий експерт Ігор Романенко, екс-заступник начальника Генштабу, впевнений, що через брак кращого, необхідно виконувати умови Мінська-2: — Мінські угоди, подобаються вони нам чи ні — це все-таки крок вперед в плані мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Тому незважаючи на заяви українських чиновників про те, що Мінські угоди не продовжуватимуть на 2016 рік, думаю, все буде якраз навпаки: після візиту Байдена про це перестали говорити. Тому я думаю, що Мінські угоди продовжать на 2016 рік. Тим більше, що обидві сторони не виконали своїх зобов'язань.
АіФ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також