Вчені записали страшну «пісню» Землі під час бурі на Сонці

1671 0

Ми у соцмережах:

Вчені записали страшну «пісню» Землі під час бурі на Сонці

Хвилі, утворені внаслідок зіткнення сонячних заряджених частинок з магнітним полем нашої планети, були переведені в діапазон, який люди здатні чути.

Удар бурі на Сонці по магнітному полю Землі став причиною виникнення моторошної «пісні». І вченим вдалося її записати. Проаналізувавши дані з космічного апарата Cluster, який належить Європейській космічній агенції, дослідники виявили, що сонячна буря «глибоко модифікує» простір одразу під магнітним полем.

Це відкриття може допомогти знайти способи пом’якшити потенційний нищівний вплив, — пише Newsweek. Сонце постійно випромінює потік заряджених частинок, який називають сонячним вітром. Земля захищена від нього магнітним полем. Воно не дозволяє частинкам проникати в атмосферу.

Однак, вибухи на поверхні зірки може спричинити велетенські хмари заряджених частинок і радіації. Якщо вони будуть скеровані в напрямку Землі, їхній удар може вивести з ладу супутникові системи, спричинити знеструмлення й вплинути на системи GPS. Вважається, що потужна буря на Сонці може завдати людству збитків на трильйони доларів. Розуміння, що саме відбувається під час ударів сонячної бурі, може допомогти розробити стратегії з пом’якшення наслідків.

В дослідженні, опублікованому в журналі Geophysical research Letters, команда дослідників на чолі з Люсіль Турк з Університету Гельсінкі використала дані місії Cluster. Вони виявили, що її орбітальні апарати в період з 2001 до 2005 року пережили шість сонячних бур і записали магнітні хвилі, утворені в регіоні, де часточки з Сонця зіштовхуються із Землею. Ці хвилі були переведені в частоти, які люди здатні чути. Таким чином, з’явилася химерна «пісня» магнітного поля Землі.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також