Війни педагогів: вчителька з Березного голодує п`ятий день

4247 0

Ми у соцмережах:

Оксана Осовська

Конфлікти у педагогічних колективах — поширене явище. Проте у школі Березного вони перейшли на гостріший рівень: погрози, кримінальні провадження та навіть голодування. У понеділок звільнена зі школи вчителька біології Оксана Осовська заявила, що голодуватиме, доки директора, з яким воює уся її вчительська династія, не буде звільнено.

У квітні, після затяжного конфлікту з директором закладу Віктором Боровцем, Оксану Осовську та її доньку Аліну Кулагіну, також вчительку біології, було звільнено зі школи №2. Розповідають, що навіть мати п. Осовської, яка колись також викладала у цій школі, ворогувала з цим директором.

Конфлікт загострився та вийшов у публічний простір минулої осені, коли Оксану Осовську та Аліну Кулагіну звинуватили у тиску на 11-класника. Коли хлопець наковтався таблеток, його мама заявила, що він не витримав втручання вчительок у його особисте життя, і правоохоронці відкрили кримінальне провадження. А взимку скаргу до поліції уже писала вчительська родина — Оксана Осовська заявила, що директор у січні побив її доньку, вдаривши по плечах та ребрах.

Після звільнення у квітні мати та донька подали до суду з вимогою поновити їх на посаді. Судове засідання має відбутися 20 серпня.

Аліна Кулагіна та Оксана Осовська

Оксана Осовська, вчителька:

— Директор школи Віктор Боровець та його дружина — начальниця управління освіти району Бойчук — роками знущалися з нашої родини педагогів, які серце віддавали дітям. Ми маємо дружні, щирі стосунки з нашими вихованцями. А підготовлені нами учні набирали навіть 200, 199, 197 балів на ЗНО і виборювали призові місця на всеукраїнському рівні. Навіть за цей рік я отримала подяку обласного управління освіти. Ми маємо масу нагород, зокрема всеукраїнського рівня. А Боровець та його дружина не раз намагалися завадити нам возити дітей на олімпіади, хоча ми часто це робили за свої гроші, просили батьків не пускати їх. Бойчук навіть хотіла приховати грамоту обласного управління освіти мені.

Боровець цькував нас, оголосив справжнє «полювання». Підмовляв батьків, щоб вони писали на нас скарги, а потім шантажував. Зводив на нас наклепи і поширював їх. Наклепи лопались як мильні бульбашки, а знущання продовжувалося. Директор і заступники зривали нам уроки: вривалися в кабінет, не давали готувати клас до уроку, не дозволяли проводити уроки у прекрасно нами оснащеному кабінеті біології, а змушували йти до математичного, англійського. Директор перетворив школу на пекло. Потрібно його знати, щоб розуміти, яка він людина. Десять років тому, коли тільки прийшов на посаду, він просив мене та маму, щоб ми звели наклеп на вчительку хімії. Ми були шоковані. Потім найшла коса на камінь.

Боровець побив мою дочку, коли вона намагалася зафіксувати на мобільний телефон його хамство, істерику і заборону проводити уроки біології в біологічному кабінеті. Відкрито кримінальне провадження. Під час слідства він звільнив із роботи за один місяць (у квітні) й мене, і доньку. Навіть не пояснив причини. Мій 10-А клас плакав, коли я збирала речі. У мене та доньки прекрасні стосунки з учнями, яких він змушував обмовляти нас.

Віктор Боровець каламутить педагогічний колектив, примушує вести боротьбу з нами. Наше життя він перетворив на пекло. В’яло досі ведеться розслідування щодо побиття дочки. Підозра йому не оголошена, хоча є результати експертизи із зафіксованими тілесними ушкодженнями.

Своїм голодуванням вимагаю, аби цього узурпатора звільнили. Голодуватиму, поки зможу. Донька та мама хотіли підтримати мене, проте я відмовила. Нічого не їм, тільки воду п’ю. Перебуваю вдома або у друзів. Хотіла зробити голодування публічним, наприклад, перед ОДА, проте не знаю як. У будь-якому разі мені потрібно десь ночувати. Те, що голодую, за кілька днів буде видно по стану мого здоров’я.

Віктор Боровець

Віктор Боровець, директор школи №2 у Березному:

— Мені прикро, що колишня колега не хоче вирішувати проблему в суді. Розцінюю її заяви як тиск на суд, на владу і як спробу вкотре мене дискредитувати. Лише суд може визначити, хто винний, а хто ні. Колектив школи уже зробив свою заяву: засудив вчинок Осовської. Вважаю, що коли вона та її донька пішли зі школи, клімат у колективі та серед учнів значно покращився. Я за десять років на посаді нікого не звільняв, не переслідував. Звільнив Оксану Осовську та її доньку за систематичне невиконання посадових обов’язків. Вони повністю ігнорували вказівки керівництва. А каталізатором стало доведення учня до самогубства, а потім ще й звинувачення, що я змовився з його матір’ю, аби вижити їх із закладу. Яка мати буде грати на почуттях сина? Звільнення — це крайній крок, були догани і прохання колег заспокоїтися.

Ніякого побиття не було. На нараді, на яку увірвалася Аліна Кулагіна, було ще п’ять завучів та діловод. Ніхто не підтверджує її слова, як і відео, яке знімала Кулагіна, не демонструє фізичне насилля.

Осовська напала на мою дружину, хоча мене на роботу не призначала і бухгалтерії у нас різні. А наша школа — не остання в Україні. Якби я був такий поганий, наш заклад не опинився б серед шкіл, які співпрацюють з Національним університетом ім. Тараса Шевченка.

Голодування мати з донькою проводять на дивані? Вони тиждень тому з моря повернулися. Може, вирішили схуднути? Вони усе життя прикриваються тим, що колишній чоловік Осовської й батько Кулагіної — генерал путінської армії, завжди хотіли бути у центрі уваги. Їм не запропонують місце у жодній зі шкіл району, бо всі добре знають, як вони поводяться. Їхні дії несумісні з педагогікою. Погано, що немає вимоги, щоб вчителі проходили психіатричний огляд.

Віталій ЛюшинВіталій Люшин, голова Березнівської РДА:

— Як тільки прочитали у Facebook, що Оксана Осовська оголосила голодування, я дав вказівку зв’язатися з нею, хотів поговорити, заспокоїти. Адже не раз уже ми допомагали цій вчительській родині. Але на дзвінки п. Осовська не відповідала, у будь-якому публічному місці її не знайшли, тому в нас закралися підозри, що голодування — тільки у Facebook. Можливо, це спроба тиснути на суд, який 20 серпня розглядатиме справу про звільнення. Як на мене, усе потрібно вирішувати у правовому полі. Це не та ситуація, в якій доцільно оголошувати голодування.

Розбиратиметься, чи правомірно її було звільнено, суд. За новим законодавством звільнення вчителів — у компетенції керівника закладу. Окрім цієї родини, на директора школи №2 більше ніхто не скаржився.

Щодо кримінальних проваджень про тиск на школяра та побиття вчительки, то в обох випадках правоохоронці ще завершують проведення експертиз, а вже опісля визначатимуться, оголошувати підозру чи закривати справи.

Григорій Таргонський, начальник обласного управління освіти:

— Управління не може втручатися у конфлікт — тривають судові спори, і будь-яка наша спроба відреагувати буде розцінена як тиск на суд. Ми вивчали ситуацію торік, виїжджали до школи, спілкувалися з дітьми, вчителями. Оксана Осовська відмовилася прийти, коли була перевірка, зазначивши, що перебуває на лікуванні. Анонімне опитування, яке ми провели, показало, що вчителі та учні джерелом конфлікту в закладі вважають саме цих вчителів біології. Більшість не хотіла б з ними працювати надалі. Намагався зібрати за одним столом директора школа, Оксану Осовську та її доньку, але останні відмовилися.

Про ситуацію у Березному відомо у Міносвіти. Заступник міністра телефонував мені особисто, ми передавали усі матеріали, які маємо. Але реагувати на це можемо лише у рамках наших повноважень.

Алла САДОВНИК.   


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також