Вдавився — покашляй

1436 0

Ми у соцмережах:

Вдавився — покашляй

Багато з нас, помітивши, що хтось вдавився під час їди, тут же починають стукати його по спині. Але насправді робити цього в жодному разі не можна.

Медики стверджують, що подібні дії можуть тільки погіршити стан людини. Постукавши потерпілого по спині, ми тим самим можемо змінити стан чужорідного тіла в організмі, і немає жодних гарантій, що їжа покине дихальні шляхи, скоріше навпаки. Шматочок їжі, що застряг, від стукоту не вискочить назовні, а навпаки, провалиться ще глибше. Наслідком таких неправильних дій може стати зупинка дихання або навіть смерть.

Якщо людина вдавилася, найкраще попросити її покашляти, одночасно нахиляючись вперед. Можна також виконати п’ять коротких і різких видихів з нахилом тулуба. Необхідно простежити, щоб потерпілий не робив глибоких вдихів, інакше чужорідне тіло може проскочити глибше в дихальні шляхи і відбудеться їхня закупорка.

Якщо ж людина не може навіть покашляти, то, скоріше за все, закупорка вже сталася.

Потрібно стати позаду потерпілого і обхопити його руками. Зчеплені кисті рук покласти між пупком і грудиною і здійснювати поштовхи у напрямку всередину і вгору. У більшості випадків під натиском повітря шматочок їжі покине дихальні шляхи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також