Верховний Суд ухвалив ключове рішення у справі Мічуди

4183 0

Ми у соцмережах:

Ігор Мічуда

Майже два роки минуло відтоді, як гучно затримали правоохоронці Ігоря Мічуду, керівника ДАБІ на Рівненщині. Цікаво, що, окрім затримання, у цій справі більше нічого й не було. Адже за цей час вона тільки розвалювалась у судах, а сам начальник, як і раніше, ходить на роботу та впевнено заявляє: «це було замовлення від нечесних забудовників».

Справу завели після того, як у квітні 2019 року забудовники «Рівненської брами» поскаржилися, що буцімто Ігор Мічуда вимагає у них кошти. За твердженням правоохоронців, хмельницька компанія «Буд Кепітал Менеджмент» мала заплатити неправомірну вигоду, щоб будівельна інспекція закрила очі під час перевірок їхнього будівництва. Чотириста тисяч гривень мали бути переказані на рахунок приватної компанії «Мека», де директором колись працював син Мічуди — Андрій. І справді, кошти було переказано, але за договором купівлі-продажу партії батарей, які були необхідні для будівництва. У вільному доступі є й відео, де під час приватної розмови за чашкою чаю чоловік наполегливо пропонує Андрію Мічуді хабар за вирішення певних питань з його батьком. Останній від грошей відмовляється, заявляючи, що не працює в компанії «Мека». Тоді людина, яка пропонувала неправомірну вигоду, йде в офіс одного із забудовників та скаржиться, що не хочуть брати хабар.

Але саме цей договір купівлі електричних батарей для обігріву квартир від 9 січня 2019 року між двома компаніями слідство й називає прихованим хабаром та наводить як основний аргумент. Сама ж компанія намагалася визнати його фіктивним. Однак у суді з’ясувалося, що і батареї були поставлені та наявні на складі, і кошти за них були офіційно сплачені.

— Був договір між двома приватними організаціями, до яких я не маю ніякого відношення, — говорить Ігор Мічуда. — І цей договір просто приписали до моєї справи, коли її вигадували. На оперативному відео, яке незрозуміло як опинилося у вільному доступі, чітко видно, що моєму сину намагаються підкинути хабар, і стоїть за цим забудовник. Вони ж намагалися довести, що цей договір був фікцією. Але три суди, включаючи Верховний Суд України, підтвердили законність цього договору, прийнявши по ньому рішення. Наскільки мені відомо, з цих 400 тисяч гривень було заплачено податки. Адже це підтверджує довідка Державної фіскальної служби міста Хмельницького. Переконаний, що в жодній країні світу з хабарів не сплачують податки, бо це просто смішно. Разом із тим, правоохоронці знайшли на складі ці батареї, які купувала одна компанія в іншої.

Як тільки справу про корупцію в січні 2020 року стали офіційно розглядати у Рівненському міському суді, то почалися дивні речі. Адже її розгляд відкладали бозна-скільки разів, бо прокурори військової прокуратури просто ігнорували засідання.

— Усім уже зрозуміло, що деякі нечесні забудовники заплатили правоохоронним органам, які розіграли виставу, — каже п. Мічуда. — Ще не знайшлося жодного прокурора, який зачитав би мені обвинувальний акт. Бо вони прекрасно розуміють, що тому, хто зачитає мені обвинувальний акт, доведеться відповісти за незаконне позбавлення волі. Нагадаю, що мене незаконно протримали у слідчому ізоляторі півроку, де намагалися просто морально зламати. На останньому судовому засіданні прокурор, який приїхав, не знав навіть суті справи, яку вигадали проти мене. Ви тільки подумайте — на суді він, називаючи прізвища, стверджував, що мій син живе у законному шлюбі зі своєю бабусею! Якщо хтось вникне у деталі справи, то зрозуміє, що у правоохоронців абсолютно нічого не в’яжеться. Адже немає жодних організованих злочинних груп, які мені закидали, та хабара. Є лише казка військової прокуратури, яка повністю розвалюється.

Найкумедніше, що з березня цього року через зміну головуючого справу про корупцію почнуть розглядати спочатку. Поки триває судова тяганина, Ігор Мічуда продовжує керувати ДАБІ в Рівненській області. Сама установа перебуває на стадії реорганізації. Адже у планах держави ліквідувати державну архітектурно-будівельну інспекцію, а замість неї створити нові структури.

— У березні минулого року на державному рівні було оголошено про ліквідацію ДАБІ, — розповідає Ігор Мічуда. — Замість ДАБІ мали створити три нові структури. Перша — ДІМ, яка б здійснювала контроль та нагляд за будівництвами. Друга — Держсервісслужба, яка мала видавати дозволи на початок будівництва та введення об’єкта в експлуатацію. Третя — Державне управління технічного регулювання, яке б відповідало за дотримання будівельних норм під час будівництва. На регіональному рівні уже навіть на конкурсній основі було обрано для них керівників. Однак постановою Кабміну в грудні всі нові структури ліквідували. Ці дії назвали першим етапом великої реформи ДАБІ.

Станом на зараз усі ці функції, як і раніше, виконує ДАБІ. Нам лише заборонили проводити перевірки. Через це й відбувається велика вакханалія на будівельному ринку. Зараз усі будують хто що хоче, адже перевірити жоден об’єкт неможливо. Але ДАБІ як було, так і є. Ми здійснюємо реєстраційні функції будівництва, вводимо в експлуатацію об’єкти та спілкуємося з правоохоронними органами, коли це потрібно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також