Весельська повідомила про злочин

2316 0

Ми у соцмережах:

Весельська повідомила про злочин

Британська енергетична компанія Independent Energy Company Limited заявила про свій намір вкласти у комунальну галузь Рівного 15 мільйонів доларів протягом найближчих п’яти років. На ці кошти можна буде модернізувати всю теплопостачальну систему міста і цим зняти багаторічну проблему дорогих і неякісних послуг, застарілого обладнання і роками накопичених боргів, які ніхто й ніколи не погасить. Насамперед компанія має намір інвестувати 1,7 мільйона доларів у реконструкцію котелень на вул.Макарова та біля радіозаводу в сучасні теплоелектроцентралі.

Незалежна енергетична компанія (Independent Energy Company Limited), як сказано в її прес-релізі, була створена у Великобританії в 2005 році винятково з метою інвестування в український енергетичний сектор. НЕКо має намір продемонструвати у Рівному, що при партнерстві з місцевими органами самоврядування та міжнародними фінансовими організаціями сектор комунальних послуг може бути перспективним для роботи капіталу. Раніше про намір вкладати гроші у ТЕЦ на вул. Макарова та радіозаводі заявили представництво ООН в Україні та Глобальний Екологічний Фонд, які виділили на нього близько 3,5 мільйона доларів як міжнародну технічну допомогу. Окрім внеску бюджету міста, однією з умов цього договору було залучення коштів інвестора. Саме компанія Independent Energy Company Limited й має виступити інвестором, саме для цього сесія міськради 21 березня проголосувала за те, щоб дозволити комунальному підприємству «Міськсвітло» виступити учасником товариства з обмеженою відповідальністю «Енергосервісна компанія ЕСКО-Рівне». Компанія «ЕСКО-Рівне» із закритого акціонерного товариства реорганізувалася у товариство з обмеженою відповідальністю. Облдержадміністрація в особі начальника управління житлово-комунального господарства Ніни Весельської побачила у цих перетвореннях «ознаки шахрайства». На її думку, «Міськсвітло» та британська компанія, яку п.Весельська називає сумнівною, беруть на себе зобов’язання, котрі неспроможні виконати, і цим ставлять під загрозу реалізацію проекту ПРОООН і ГЕФ. Заяву такого змісту нещодавно поширило управління і в ній повідомило, що має намір негайно звертатися до прокуратури. Тим часом прокурор міста Ігор Ольшанецький повідомив, що такої заяви у прокуратурі немає, але запевнив, що готовий у будь-який час вивчити аргументи п. Весельської.

Коментарі: Віктор Чайка, міський голова Рівного: — На теперішній стадії підписано лише протокол намірів. Перед тим, як почати реалізацію проекту, представництво ООН має намір здійснити його міжнародний аудит з допомогою найавторитетнішого канадського експерта, без цього другої ТЕЦ не буде. Та й саме представництво ООН не під чесне слово дає нам гроші. Перед тим усе ретельно підраховують, а під час реалізації проекту від нас вимагають звіт за кожну витрачену копійку з наданих коштів. Тому про якісь махінації не може бути й мови. Сергій Васильчук, заступник міського голови з економічних питань: — Якщо п. Весельська насправді має підстави заявляти про неправомірні дії, нехай звертається до прокуратури. Оскільки міськрада поки не одержувала ніяких прокурорських протестів, то й звернення до прокуратури, очевидно, не було. Ми згодні підтримати цей проект, який реалізуватиметься через «Енергосервісну компанію ЕСКО-Рівне». Інвестора під проект, який би відповідав вимогам ПРОООН, шукало саме ж представництво, а не ми. Британська компанія хоче одержати 75% акцій компанії ЕСКО-Рівне, щоб мати повний котроль за коштами, які збирається інвестувати, гадаю, таке бажання закономірне й зрозуміле. І, нарешті, ці наміри ще не реалізовані. Марія Красуцька, юрист, який обслуговує британську компанію Independent Energy Company Limited: — «Міськсвітло» як господарюючий суб’єкт має право входити до інших компаній. Поки що підписано протокол про наміри, які можуть бути здійснені. Це навіть не попередня угода. Однією з умов була згода міської ради як власника комунального підприємства на його входження до товариства «Енергосервісна компанія ЕСКО-Рівне». Тепер необхідно здійснити низку процедур, визначених законодавством, і ми їх будемо виконувати, дотримуючись усіх вимог, оскільки самі у цьому зацікавлені.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також