Вежі корівникам не шкодять

1418 0

Ми у соцмережах:

Вежі корівникам не шкодять

Мешканці села Сергіївка Рівненського району у своєму листі до редакції висловили занепокоєння тим, що наприкінці жовтня за кілька метрів від корівника, поблизу ставу та за 30 метрів від житлових будинків, один з операторів мобільного зв’язку розпочав встановлення ретрансляційної вежі висотою понад 40 метрів. Люди скаржаться, що вони до останнього нічого про це не знали, їх нібито поставили перед фактом.

В Кустинській сільраді, до якої відноситься Сергіївка, 4 листопада відбулася зустріч мешканців села з представниками компанії-оператора мобільного зв’язку, але порозуміння знайдено не було. Люди наполягають на тому, що від них приховували інформацію про встановлення вежі. Водночас обурюються відсутністю нормальної дороги та хоч якогось вуличного освітлення — на всю Сергіївку, кажуть, немає жодного ліхтаря. У Сергіївці, як повідомив кустинський сільський голова Сергій Сечко, зареєстровано 109 людей, є поміж них і старші, і молодшого віку. Група селян була присутня на сесії минулої п’ятниці, і їм представники компанії роз’яснили на словах і продемонстрували фізичними формулами, яким чином діє випромінювання і що шкоди їхньому здоров’ю вежа не завдасть. Але поміж них були такі, на яких жодні аргументи не вплинули. — Компанія має усі погодження на будівництво, а також і згоду сільради, — каже Сергій Сечко. — Рішення про дозвіл на встановлення вежі саме у тому місці сесія прийняла ще у 2006 році, але тоді будівництво не розпочалося. Було проведено й громадські слухання, повідомлення розмістили у районній газеті. Тільки дехто на них не зважає, а потім обурюється, чому не знає. Я працюю сільським головою п’ять місяців і дещо з того, на що нарікають, встиг зробити. Зараз розробляється проект вуличного освітлення у всіх трьох селах нашої сільради — Кустин, Сергіївка та Решуцьк, можливо, у наступному році ми його зробимо. Частину дороги (на 50 тисяч гривень) теж цьогоріч зробили, латаємо потрохи. І в наступному році гроші з бюджету на ремонт дороги в Сергіївці виділимо. Мобільними телефонами у нас користуються всі, та покриття погане.

Коментар Роман Сафонов, заступник головного санітарного лікаря обласної санепідемстанції: — Працівники обласної санепідемстанції давно не дивуються тому, що хоч яке б будівництво розпочалося, завжди знайдуться невдоволені. Навіть церкву будували — й там були обурені, що під неї зайняли чиїсь колишні городи. Що стосується спорудження ретрансляційних веж, то чим їх більше, тим менше опромінення на людей. Оскільки опромінює не вежа, а мобільний телефон як приймально-передавальний пристрій. І чим далі станція, сигнал якої він має вловити, тим потужніше опромінення людини. Вплив самої вежі на людей у тисячі разів менший, ніж це передбачено існуючими нормами. Уся ця інформація є на сайті санепідемстанції. Я розумію, що, може, мешканці Сергіївки не є користувачами Інтернету, тож ми роздали у багатьох сільрадах буклети, в яких усе це детально і доступно роз’яснено. Наші працівники регулярно виїжджають у села, на словах розповідають. Будівництво веж нині стало рідкістю, адже мережі мобільного зв’язку загалом збудовані. Відбувається хіба модернізація існуючих базових станцій, на які ставлять більш сучасне і більш екологічно безпечне обладнання, воно зменшує вплив на людину. Та й телефони зараз не такі, якими користувалися у 90-ті роки, тоді від них опромінення було у сотні разів вище, аніж зараз.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також