Везуть і стоячих: що не так із "карантинним" проїздом в маршрутках Рівного

1569 0

Ми у соцмережах:

Везуть і стоячих: що не так із

У Рівному в маршрутках не дотримуються встановлених обмежень, передбачених під час карантину для транспорту, який курсує в режимі спеціальних перевезень. Про це свідчать фото, зроблені рівнянами та журналістами у самих, власне, маршрутках.

Суспільне вирішило з'ясувати, чому так стається та який може бути вихід.

Оскільки Рівне у "жовтій" карантинній зоні, то в маршрутки дозволено брати стільки людей, скільки є"сидячих" місць. Ця норма діє і поза карантином. Дехто з пасажирів не просто спускає маску з носа, а й не вдягає її в транспорт узагалі

Позиція перевізників
Проблема переповнених маршруток у Рівному загострилася з початком вересня, – зазначив президент "Союзу перевізників України" Валентин Демчук.

"Це питання легко вирішити не вдасться. Це потрібно зробити таким чином, щоб оцей час-пік перенести: хтось починав працювати з 8-ї, хтось – з 9-ї, з 10-ї, так, як це прописано в постанові Кабміну. І тоді цей час пік зіб'ється, не буде такого натовпу. На жаль, в школах ми не зможемо це зробити, хоча можна пробувати. Потрібно шукати вихід, тому що за рахунок транспорту ми це не вирішимо", – сказав Валентин Демчук.

Водії маршруток здебільшого попереджують, що "стоячих" не везуть. Дехто відмовляється рушати з зупинки, поки його вимогу не виконають, – додав Валентин Демчук. Часто зауваження для пасажирів закінчуються скандалами.

Позиція влади
Але офіційних скарг на переповнені маршрутки в управлінні транспорту не реєстрували.

"Переповнені маршрутки – це, звісно, порушення карантинних обмежень. Скарги в управління від людей не надходили. Щоб не виникало порушень в перевезеннях – перш за все люди мають дотримуватися правил, а також перевізники. І людей, і водіїв можна зрозуміти: одні поспішають на роботу, інші – набирають пасажирів, щоб "відбити" нерентабельність перевезень під час карантину", – сказав начальник міського управління транспорту і зв‘язку Володимир Пилипчук.

Що каже поліція
В управлінні транспорту також зазначили, що на порушення карантинних вимог в маршрутках реагує поліція. Там жодної скарги на переповнений транспорт протягом останніх 2-3 тижнів не реєстрували, – зазначила інспекторка патрульної поліції області Наталія Воєвода.

Про такі випадки люди повідомляли лише на початку відновлення перевезень в умовах карантину. Здебільшого на 102 дзвонили ображені пасажири, яких просто не взяли у маршрутку.

"У вільний від викликів час патрульні виявляють порушення правил карантину водіями маршрутних транспортних засобів. Це не рейди, патрульні займаються цим на постійній основі. Відділ безпеки дорожнього руху також перевіряє їх. Не усі повідомлення про порушення карантину підтверджуються. Якщо є порушення, то складається протокол, але і при цьому водія попереджають, щоб він не порушував правил карантину", – зазначила Наталія Воєвода.

Окремо статистики про порушення карантину у громадському транспорті в патрульній поліції області не ведуть. Загалом за серпень копи зареєстрували 25 порушень карантинних вимог у місті.

Судять небагато
У єдиному реєстрі судових рішень вдалося знайти лише два рішення, прийняті у серпні-вересні за матеріалами копів, складених на рівненських водіїв маршруток через порушення карантину.

Так, 16 серпня водій маршрутки №45 віз 26 замість 22-х пасажирів. Суд дав водієві усне зауваження, а справу закрив. Аналогічне рішення суд прийняв відносно іншого порушника, якого копи зупинили ще у червні, бо віз більше пасажирів, ніж дозволяв його ПАЗ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також