Ви впевнені, що чорниця не з Чорнобиля?

1445 0

Ми у соцмережах:

Ви впевнені, що чорниця не з Чорнобиля?

У розпал чорничного сезону поліція поширила інформацію про те, що жінка з Рівненщини назбирала 14 кілограмів чорниць у селі, що за 35 км від Чорнобиля. Мала намір продати її на одному з ринків у Києві. А звідки чорниця на рівненських базарах?

Поліція уточнила, що рівнянку затримали у зоні відчуження Чорнобильської АЕС — у селі Вільча, з якого виселили людей після аварії на ЧАЕС. Жінка встигла назбирати 14 кілограмів чорниць. Каже, що збиралася продати її на ринку в Києві. Певна річ, що радіаційний контроль її ягоди не проходили, і жодних документів на них у неї не було. За проникнення на заборонену територію жінку оштрафують.

А от до Рівного чорниці везуть на продаж з Рівненського, Костопільського, Дубровицького та інших північних районів області. Ягоду простіше здати на приймальні пункти, але на базарі у Вараші чи в Рівному її можна продати дорожче. Як повідомляє видання volodymyrets.city, двоє збирачів ягід за день можуть заробити до 1000 гривень. Праця нелегка, бо у лісі заїдають комарі та мошка, але поліщуки до цього звикли і кожного літа збирають чорниці на продаж.

Ягоди, що продаються на території ринків, підлягають радіаційному контролю, який здійснює лабораторія ринку. На центральному продуктовому ринку Рівного, приміром, це робить лікар-радіолог. Іноді в чорницях, які потрапляють у лабораторію, кількість радіоактивного цезію-137 справді перевищує норму, але це — поодинокі випадки. Перевірити геть усю ягоду на ринку, якщо продавці самі не звернуться, просто неможливо. Можна провести хіба вибірковий контроль або якщо звернеться покупець, який придбав ягоди на ринку. Однак її часто продають склянками, банками та відрами поза межами ринку, де немає жодного контролю.

У Рівненській регіональній Державній лабораторії Держслужби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів повідомили, що вони до радіаційної безпечності чорниці стосунку не мають і ніде не контролюють рівень радіації у ній.

На Рівненщині чорницю збирають не лише для особистого споживання чи на дрібний продаж на ринку, деякі підприємці займаються заготівлею у промислових масштабах. Як повідомили в Рівненському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, на сьогодні уже 60 підприємців подали заявки на заготівлю 650 тонн чорниці. Найбільше планують заготовити у Дубровицькому та Зарічненському районах області. Ліміти на заготівлю погоджує Рівненська обласна рада.

Щодо радіаційного контролю, то управління до цього теж стосунку не має, проводити його мають хіба підприємці-заготівельники, якщо цього вимагають покупці. Оскільки у Польщі чорниця значно дорожча, ніж у нас, то туди її здебільшого й продають. У цій країні діють інші норми та правила, ніж у нас. Усі заготівельники мають власні прилади швидкого і точного вимірювання, бо самі у цьому зацікавлені. Якщо покупець вимагає гарантій радіаційної безпеки ягід, контроль неодмінно проведуть, інакше він товар не прийме.

Насправді, стверджують фахівці, небезпечні для людини лише великі дози радіаційного випромінювання. Зараз навіть у Чорнобильській зоні є ділянки частково забруднені, а є й чисті від радіації. Аналіз вмісту цезію-137, приміром, у чорницях з цієї зони показує те ж саме: подекуди допустимий рівень радіації у них не перевищено.

Керівник центру з організації радіологічного контролю в агропромисловому комплексі Рівненської області Василь Зиль каже, що за вимогами країн-членів ЄС, на продукти, яких людина споживає менше 10 кг на рік, узагалі немає норм вмісту радіації, оскільки вона у такій кількості продуктів здоров’ю людини не шкодить. До переліку таких продуктів можна віднести і чорниці, і лісові ягоди — навряд, чи хтось споживає їх понад 10 кг за рік.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також