Вибачення, компенсація і термін — для поліцейських: чим може обернутися незаконне затримання Володимира Шевчука?

1404 0

Ми у соцмережах:

Олег Головчак

Рівнянина Володимира Шевчука 20 березня зупинили прикордонники на контрольно-пропускному пункті «Ужгород», коли той повертався в Україну зі Словаччини. Бо на сайті МВС він зазначений як «особа, що переховується від суду». Звідти його конвоювали у Рівне та помістили в ізолятор тимчасового тримання. Але в понеділок, 22 березня, відпустили.

Володимира Шевчука захищає рівненський адвокат Олег Головчак. Адвокат вважає — затримали його підзахисного незаконно:

— Володимир Шевчук дізнався із ЗМІ, що відносно нього перебуває обвинувальний акт на розгляді в Рівненському міському суді, і він подав до суду заяву, що прийде в судове засідання 23 березня. Тож ми з Шевчуком поїхали в Україну.

Але 20 березня о 6 год. 35 хв. в пункті пропуску через державний кордон «Ужгород» відбулося завідомо незаконне затримання Володимира Шевчука з брутальним нехтуванням прав і свобод громадянина України, гарантованих національним і міжнародним законодавством, всупереч вимогам ст.208 КПК України. Також до Володимира Шевчука було застосовано спецзасіб — кайданки, і він був доставлений в Ужгородське районне управління поліції ГУНП в Закарпатській області.

У результаті незаконних дій працівників правоохоронних органів під час перебування Володимира Шевчука в поліції у нього погіршилося самопочуття, тож було викликано бригаду швидкої допомоги, яка констатувала підвищений артеріальний тиск. Після цього у супроводі озброєних працівників поліції Шевчука було доставлено в Центральну міську клінічну лікарню Ужгорода та встановлено діагноз: гіпертонічний криз. Черговий лікар призначив Шевчуку курс лікування до 22 березня включно.

Однак наступного дня, 21 березня, озброєні працівники Головного управління Національної поліції в Рівненській області без згоди лікаря, застосувавши до Володимира Шевчука насильство та кайданки, виштовхали його із лікарні, посадили у спецавтомобіль та доставили до ізолятора тимчасового тримання №1 ГУНП в Рівненській області, де й надалі він утримувався під вартою без ухвали суду. Лише 22 березня приблизно о 16.00 Володимира Шевчука звільнено з ІТТ №1.

— Чому ви стверджуєте, що відбулося незаконне затримання Володимира Шевчука?

— На момент затримання Володимира Шевчука не існувало жодного судового рішення (ухвали про дозвіл на затримання чи ухвали про тримання під вартою), яке б надавало право його затримати та тримати під вартою. Таким чином, були відсутні правові підстави для позбавлення особи свободи.

Крім того, 16.03.2021 моїм підзахисним Шевчуком було направлено до суду повідомлення із зобов’язанням з’явитися у судове засідання 23.03.2021.

Однак службові особи Головного управління Національної поліції в Рівненській області 20 березня умисно здійснили завідомо незаконне затримання та подальше незаконне позбавлення волі особи з метою позбавити Володимира Шевчука можливості самостійно з’явитися у судове засідання на узгоджений час та дату.

У зв’язку з чим мною 21.03.2021 було подано слідчому судді скаргу щодо незаконного затримання (в порядку ст.206 КПК України).

26.03.2021 ухвалою слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області затримання Володимира Шевчука визнано незаконним.

У подальшому я буду звертатися до суду за захистом порушеного права щодо незаконних дій правоохоронних органів з приводу незаконного затримання Володимира Шевчука та в Європейський суд з прав людини.

Нагадаємо, Володимира Шевчука обвинувачують у замаху на вбивство бізнесмена у Рівному. Сталося це за таких обставин: 17 липня 2018 року на парковці у Рівному нібито виявили тіло 42-річного рівненського бізнесмена Валентина Загороднюка. Згодом поліція повідомила: вбивство було зімітовано, бізнесмен живий і неушкоджений. Але двох киян, які буцімто були виконавцями, затримали того ж дня. Підозри в організації замаху на вбивство вручили рівнянам Володимиру Шевчуку та Ігорю Мокринському. Ще одному рівнянину Володимиру Соловйову інкримінують співучасть.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також