Вибір бас-гітари для початківців – на що звернути увагу

1001 0

Ми у соцмережах:

Вибір бас-гітари для початківців – на що звернути увагу

Практично у будь-якому музичному жанрі доречно використовувати бас-гітару. Незважаючи на те, що вона не виділяється під час виступу, вона є невід'ємним елементом для глибокого звучання. По суті, це своєрідний посередник між сольною гітарою та барабанами. Використовується інструмент як у рок-напрямках, так і в блюзі, і навіть джазі. Тому важливо розібратися з його особливостями та критеріями вибору.

Купівля першої бас-гітари

Найскладніше з пошуком якісного інструменту новачкам. Враховуючи ціновий діапазон, непросто визначити, яка гітара буде оптимальною за всіма параметрами. Тішить, що навіть недорогі бас-гітари можуть вразити непоганим звучанням. Мінімальні ціни на інструмент становлять близько 8-10 тисяч гривень. Саме на цей бюджет варто орієнтуватися новачкам. Більш просунуті музиканти можуть звертати увагу на інструменти від 15 тисяч.

Чому варто починати з недорогих бас-гітар? Насамперед, це питання практичності. Якщо новачок не впевнений у тому, що інтерес до музичного спрямування буде довгостроковим, ризикувати не варто. Надалі можна легко замінити інструмент більш якісним і дорогим. Незалежно від ціни, не варто упускати інші критерії.

Скільки має бути струн

Наприклад, важлива риса бас-гітар – це кількість струн. Багато хто впевнений, що існує лише класична варіація. Так, гітара з 4 струнами найбільш популярна та поширена. Тим не менш, є й інші опції. Наприклад, на guitarhouse.com.ua можна знайти інструменти з 5 або навіть 6 струнами. Кожна має свою сферу застосування. До переваг 5-струнних бас-гітар можна віднести:

  • є спеціальна низька нота;
  • підходить для сучасних жанрів;
  • гарна для важкої музики;
  • розширює діапазон для гри тепінгом.

Найрідкісніший інструмент має цілих 12 струн. Звичайно, ця опція далеко не так поширена і створена швидше як виняток. Фахівці радять орієнтуватися на жанр. Це дозволить визначити необхідну кількість струн максимально точно та завчасно.

На що звернути увагу при виборі

Є й інші критерії, які допоможуть наблизитись до покупки ідеальної гітари. Зокрема, професійні музиканти радять ґрунтувати свій вибір на таких показниках:

  1. Дека. Найкращі опції – це цілісні шматки вільхи, клена чи червоного дерева.
  2. Гриф. Важливим є не тільки вибір типу дерева, але і його жорсткість. Чим вище цей показник, тим краще витримується натяг струн.
  3. Анкер. Розташований усередині грифу, він дає можливість коригувати натяг або сформувати частковий нахил.
  4. Кріплення. Найчастіше виробники використовують гвинти. Їх кількість може змінюватись, проте важливо, щоб вони тримали гриф надійно.

На цьому критерії під час пошуку гітар не обмежуються. Також можна звернути увагу на довжину мензури, бридж, звукознімач і так далі. До того ж краще заздалегідь дізнатися, чи ладовий інструмент. Саме такий варіант найбільше підійде новачкам.

Чи потрібна електроніка

Що дає ця особливість? По суті, це вбудоване посилення, що робить звучання потужнішим. Плюс електроніки у додаткових налаштуваннях, які дозволяють урізноманітнити музику. Є активна та пасивна електроніка. Перша має окремий еквалайзер. Друга впливає лише на гучність та тон звучання. Її плюс у тому, що вона не залежить від живлення.

Вибір бас-гітари – це, безумовно, відповідальний крок для музиканта-початківця. Варто зважити на ціну, кількість струн та інші критерії, описані вище. Взявши до уваги всі ключові показники, можна придбати надійний та довговічний інструмент. Він дозволить отримати якісне звучання і буде вірним помічником у виконанні різних музичних композицій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також