Вибираємо кавуни

1608 0

Ми у соцмережах:

Вибираємо кавуни

На ринках з’явилися перші кавуни. Фахівці стверджують, що по-справжньому стиглі кавуни з’являться тільки наприкінці липня. А ті, які зараз продаються, ще нестиглі. У них товста зелена шкірка з білою «підшкіркою» і не дуже солодка рожева або червона серцевина.

Щоб такий кавун достиг раніше і був проданий дорожче, рослину часто підгодовують азотними добривами і стимуляторами росту. Якщо добрив та іншої хімії було використано занадто багато, вживання кавуна може викликати розлад шлунка. Добрива перетворюються на нітрити, які дуже шкідливі для нас. Те, що кавун «перегодували» добривами, видно по м’якоті. Якщо вона пронизана жовтими або ясно-жовтими волокнами або має фіолетовий відтінок, її краще не їсти. Шматочок «підозрілого» кавуна можна розтерти в склянці з водою. Якщо м’якоть нормальна — вода помутніє. А від нітратної стане червоною або рожевою. І кавуни, і дині рекомендується спочатку спробувати. А їсти — тільки через кілька годин: після того, як стає зрозуміло, що не розболівся живіт. На початку сезону кавуни краще брати із сухими хвостиками і великою жовтою плямою в тому місці, де плід лежав на землі. А ще він повинен хрумтіти при натисненні. Дехто стверджує, що найсмачніші кавуни — «тітки», ті, в яких на місці, де була квітка, велика біляста пляма. Найсмачніший кавун — той, який яскраво пофарбований і смужки на ньому найнепомітніші. Не варто брати кавуни без смужок, тому що вони, як правило, не дуже солодкі. До кінця сезону, особливо в жовтні-листопаді, все навпаки — вибирають найнестигліші кавуни з зеленими хвостиками і не дуже вираженою плямою на «животику». Інші можуть бути перестиглими. Не варто їсти кавуни, в яких пошкоджена шкірка або вони не мають чіткої круглої або овальної форми.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також