Від монетизації у Рівному поки що відмовились

1911 0

Ми у соцмережах:

Від монетизації у Рівному поки що відмовились

Тема монетизації пільг у транспорті уже не обговорюється й самими пільговиками, які користуються громадським транспортом. Мовчать і чиновники. Хоч постанова Кабміну і відповідне розпорядження голови ОДА давало старт монетизації ще на початку літа. Причина банальна — в бюджеті Рівного, втім, як і в інших містах, не передбачено коштів на таку компенсацію. Тому місто, як і раніше, оплачуватиме проїзд пільговиків лише у тролейбусах.

Віталій Миронюк, начальник управління транспорту і зв’язку Рівного:

— Якщо керуватись постановою Кабміну і відповідним розпорядженням голови ОДА, то один пільговик у Рівному має отримувати 90 гривень на місяць для проїзду в будь-якому міському транспорті. Однак фінансування здійснюється за рахунок місцевого бюджету. Жодне місто в Україні ще не має таких коштів, щоб запровадити монетизацію.

Важко передбачити, що буде в наступному році, але якщо запрацює монетизація, то може бути колосальний скандал. Адже Кабмін чітко передбачив категорії, яким можна монетизувати пільги. Але з невідомих нам причин у список не потрапили пенсіонери за віком. Це найбільша категорія пільговиків у Рівному — 42790 осіб. Зауважу, що пільговиків усіх категорій в Рівному — 59707. Якщо пенсіонерів залишити без компенсації, то на рік потрібно буде для монетизації 18 мільйонів, а якщо включити їх до цього переліку — то 64 мільйони 800 тисяч гривень. Якщо не враховувати пенсіонерів, то пільговиками визнані чорнобильці, діти з багатодітних сімей, жертви репресій, учасники бойових дій, інваліди війни, ветерани військової служби, МВС, пожежної охорони, податкової міліції, діти з інвалідністю та батьки, діти яких загинули під час військової служби. Додам, якщо ж без обмежень передбачити безплатний проїзд пільговиків як у тролейбусах, так і в маршрутках, то потрібно понад 100 мільйонів гривень.

Олег Карпяк, голова бюджетної комісії міської ради:

— Цього року з міського бюджету профінансуємо КП «Рівнеелектроавтотранс» на 133 тис. грн. Ці кошти передбачено на перевезення пільговиків. Якщо ж говорити про монетизацію, то впроваджувати її місто не планує. Хочемо спочатку побачити, як вона працюватиме в інших містах. Адже ще до запровадження монетизації було відомо, що у місцевих бюджетах немає таких коштів. Це можна зробити лише отримавши допомогу з державного бюджету.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також