Від недовіри до дружби в Рівненській облраді — одна сесія

1755 0

Ми у соцмережах:

на фото Сергій Кондрачук і Віталій Коваль нагороджують студентів

Голова обласної ради Сергій Кондрачук змушений простягнути руку дружби голові облдержадміністрації Віталію Ковалю, бо не має достатньої підтримки серед депутатів, щоб оголосити йому недовіру.

Після того, як новій більшості в обласній раді не вдався сценарій, написаний у Києві — заслухати звіт голови ОДА і висловити йому недовіру, Сергій Кондрачук почав публічно заперечувати існування такого плану.

— До виступу Коваля його звіт був нікому не відомий, а як той виступив, то звіт став відомим, — дослівно саме таке дивне пояснення навів п.Кондрачук. — Без жодних оцінок роботи голови ОДА депутати сказали, що взяли звіт до відома.

Щоправда, після цих дипломатичних висловлювань голова облради, не стримуючи емоцій, перейшов до словесного наступу і навіть погроз, звинувачуючи того ж Коваля у спробі натиснути на депутатів, щоб не голосували за оголошення недовіри йому ж.

Відомо й про інше — про те, що Кондрачук та Коваль зустрічалися за чашкою чаю, і розмова проходила, як кажуть, у дружній атмосфері, про те, як їм співпрацювати.

Про що це свідчить? Очевидно, лише про те, що новий голова обласної ради хоче залишитись при посаді якнайдовше і водночас бути покірним виконавцем волі свого партійного керівництва. Бо розуміє, що нинішня депутатська більшість в раді аж надто крихка.

Тож простягуючи руку дружби Ковалю, він же й починає пошуки компромату на свого політичного опонента. І це зробити буде нескладно. Йдеться, зокрема, про будівельні тендери, які після приходу до влади Віталія Коваля почали раптом вигравати дніпровські фірми, та витрачання грошей з «ковідного» фонду.

— Вважаю, що потрібно провести перевірку тендерної документації, — говорить Сергій Кондрачук. — Умовно кажучи, коли оголошується тендер, то за тиждень подати ідеально документи дуже складно. Можна десь не там поставити кому, і це буде формальна підстава відхилити дешевшу пропозицію. Якісно підготувати тендерну документацію можливо лише тоді, коли ти знайомий на стадії розробки з проєктно-кошторисною документацією. Себто проєктант уже співпрацює з потенційним учасником тендерних торгів. Коли оголошується такий тендер, то до нього ідеально готова лише ця фірма, а пропозиції інших компаній відхиляють через формальні підстави. Якщо ми за економію бюджетних кошів, то з цим треба щось робити.

Що ж до фонду СОVID-19, то у Кондрачука є, зокрема, запитання до начальника управління освіти — чому дезінфікуючі засоби для шкіл придбали не з фонду, а за кошти, які надійшли в область на програму Нової української школи. Причому, на думку голови облради, вартість дезінфікуючого засобу могла бути суттєво завищеною.

А тим часом у суді Юрій Ліпський зі «Слуги Народу» намагається оскаржити обрання депутата від «ЄС» Сергія Кондрачука головою Рівненської облради. Схожий прецедент уже мав місце у попередньому скликанні ради. Тоді це призвело до затяжної політичної боротьби, в результаті якої обласна рада змінила чотирьох голів.

— Жоден суд в Україні не призначає і не знімає голів обласних рад, — коментує ситуацію Сергій Кондрачук. — Так само як і заступників голови. Це можуть зробити лише депутати. А сьогодні до мене є вотум довіри моїх колег, за що я їм вдячний. Поки ця підтримка становитиме 33 депутати, то я буду працювати головою. Якщо постане питання про недовіру голові Рівненської ОДА Віталію Ковалю або мені, то його можуть винести на розгляд сесії 22 депутати. Якщо говорити про недовіру голові ОДА, то такий проєкт рішення уже давно зареєстрований фракцією «Свобода». Його можна розглянути в будь-який момент.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також