Від Порошенка — ордени, від СБУ — повістки

2067 0

Ми у соцмережах:

Священнослужителі прийшли на допит в СБУ

Нещодавно митрополита Сарненського та Поліського Анатолія (Олексія Гладкого) президент нагородив орденом Ярослава Мудрого ІV ступеня. Натомість 13 служителів, підопічних митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія викликали на допити до облуправління СБУ. Не випадково ці дві події збіглися в часі. Адже стосуються створення в Україні помісної православної Церкви.

Ще у 2014 році обидва згадані митрополити підписали меморандум про підтримку створення єдиної Української православної церкви. Щоправда, одразу після підписання цього меморандуму обох митрополитів викликали у Київ до митрополії, де після «роз’яснювальної роботи про єдність з Російською церквою» вони свої підписи відкликали.

Чому раптом митрополит Анатолій отримав орден з рук президента? Можна припустити, тому, що займає проукраїнську позицію в питанні об'єднання церков.

Щодо митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія, то свою позицію він висловив такими діями: саме він нещодавно збирав усіх отців та монахів, які є в його підпорядкуванні, і вони разом присягнули на вірність Московському патріархату.

І саме після цих подій обласне управління СБУ порушує дві кримінальні справи за державну зраду та розпалювання міжконфесійної ворожнечі. У середу через це й викликали на допит тринадцять підопічних Варфоломія як свідків. Самого митрополита Варфоломія до СБУ не викликали. Бо у нього проблеми із здоров'ям. На допит замість нього ходив молодий єпископ Дубенський Пимен, якого призначили на Рівненщину, щоб він допомагав Варфоломію, поки той хворіє.

Олександр Єгоров, секретар Рівненської єпархії УПЦ:

Нам закидають державну зраду та розпалювання релігійної ворожнечі. Це роблять для того, щоб нас залякати. Пов'язуємо це із наданням Томосу та майбутнім об’єднавчим Собором. Однак священики від нас на цей об’єднавчий Собор не поїдуть. Бо вони усі є вірними УПЦ та підтримують митрополита Онуфрія (УПЦ МП).

До нашої єпархії зараз надходять листи із сіл, де у владики Рівненського та Острозького Варфоломія просять підтримати Томос. Однак знаємо, що йде вказівка зверху, щоб керівники державних установ відсилали від сільських рад такі звернення. Підписи у людей по селах збирають активісти. Деякі з наших прихожан навіть і не знають, за що вони підписувалися.

Читайте також: У Рівному в обласному управлінні СБУ «аншлаг» зі священиків (ФОТО)

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також