Від зміни тендерного комітету результат не змінюється

1862 0

Ми у соцмережах:

Від зміни тендерного комітету результат не змінюється

Торік школярів та вихованців дитсадків Рівного годували овочами в кілька разів дорожчими, ніж на ринку. Капусту, приміром, постачали по 13 грн., в той час як коштувала вона близько гривні. Після того, як ці факти стали відомі громадськості та ЗМІ, розгорівся скандал. В результаті ці порушення було усунуто і замінено майже всіх членів тендерного комітету міського управління освіти. Втім, минулого тижня навколо тендерів на здійснення харчування у дитсадках міста знову розгорівся скандал. Результати семи торгів із закупівлі продуктів на цей рік скасували.

СБУ оприлюднила інформацію, що деякі учасники торгів використовували для участі в тендері однакові або фіктивні документи, засновником двох учасників торгів була одна й та сама особа, продукти закуповували знову за завищеними цінами, бо умовами тендера було передбачено звертати увагу не тільки на нижчу вартість, а й на можливість через триваліший період після поставки товарів заплатити за них. СБУ підкреслює, що скасувавши результати семи тендерів, запобігли заподіянню збитків державі на майже 21 мільйон гривень. Втім, міські чиновники, в тому числі і міський голова Рівного Володимир Хомко, стверджують, що насправді підставою для скасування результатів торгів стала... технічна помилка при обрахунку. Василь Харковець, начальник міського управління освіти:

 
— Коли у Віснику держзакупівель розміщували інформацію про проведення торгів, то в неї вкралася технічна помилка при обрахунку. Тому тендерний комітет, щоб не мати ніяких проблем, і погодився на те, щоб скасувати результати семи уже проведених торгів з усіх 20, які маємо здійснити. Тобто навіть якби ми провели торги на всі ці понад 20 мільйонів гривень, передбачених на харчування, то діти за один день на таку суму б не з’їли продуктів. Тож ніякого злого умислу у діях тендерного комітету немає. І я у порядності своїх підлеглих не сумніваюся. Володимир Хомко, міський голова:
 
— Представник СБУ був присутній на торгах за моїм проханням. Я ж не хочу давати привід, щоб мене звинувачували, як торік з тією капустою. Тому й наполіг, щоб на всіх торгах був представник СБУ. В результаті разом з ним виявили цю помилку і заборонили торги. І доки я буду міським головою, представник СБУ буде й надалі присутній на всіх торгах. Галина Кульчинська, заступник міського голови:
 
— Інформація СБУ з’явилась на сайті 13 лютого. Члени тендерного комітету були надзвичайно вражені її формулюванням і неточностями, які мали звинувачувальний характер. Ми підготували заперечення на ім’я начальника облуправління СБУ Сергія Качуровського і попросили спростувати цю заяву через засоби масової інформації. Будь-яка перевіряюча структура заводить чи кримінальну справу, чи протокол про корупційні порушення, якщо вони є. Нічого цього не було зі сторони СБУ. Справді, позиція тендерного комітету була: краще скасувати торги, бо є технічна помилка, через яку будь-який контролюючий орган може звинувачувати тендерний комітет у неправильності проведення тендерних процедур. Тому після консультації з СБУ й було прийнято рішення про скасування торгів. Представник СБУ, який був присутній при проведенні торгів, на сесії міськради підтвердив, що його присутність була інційована міським головою. Також він пояснив, що його метою було не документувати злочин, а запобігти порушенню. У цю справу втрутився і голова облдержадміністрації Василь Берташ. Отримавши від СБУ інформацію про порушення під час тендерних процедур, голова ОДА 20 лютого розпорядився закуповувати продукти за бюджетні кошти за цінами, рівень яких не повинен перевищувати середньостатистичних цін по області.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також