«Віддайте нашу землю!» - мешканці багатоповерхівок звернулися до Третяка

7343 0

Ми у соцмережах:

«Віддайте нашу землю!» - мешканці багатоповерхівок звернулися до Третяка

Кілька років тому мешканці старого будинку на вулиці Соборній, 32 у центрі Рівного змогли “прогнати” забудовника, який хотів звести поруч багатоповерхівку — на землі, яку рівняни вважають своєю прибудинковою територією. Завдяки їхній допомозі місто цю ділянку відсудило і повернуло до власності громади. Тепер жителі намагаються оформити її у користування, доки ласий шматок в центрі міста не зацікавив ще якогось інвестора. Бо хочуть знову мати свій двір, дитячий майданчик та упорядкувати місце для смітника. Наприкінці минулого року прохання ОСББ надати прибудинкову територію мали розглядати на сесії міськради, серед десятка схожих питань. Та з огляду, що дуже часто будинкам з аналогічними зверненнями відмовляють, голова правління ОСББ Ірина Романенко сама попросила депутатів відкласти їхнє питання на довивчення — раптом, вдасться переконати?

 

Минуло уже майже три місяці, але справа з місця так і не зрушила. Тому мешканці шістьох багатоповерхівок на Соборній написали звернення до них та до міського голови Олександра Третяка.

- Ми - мешканці житлових будинків по вул. Соборній №№ 22, 26, 32, 34, 36 та 38. Живемо ми в самому центрі Рівного, нашим будинкам вже понад 50-60 років, в яких проживає майже тисяча людей. У районі немає жодного спортивного майданчика, облаштованого дитячого майданчика та місця для відпочинку людей похилого віку. З 2016-ого просимо облаштувати нормальний майданчик для сміттєвих баків – все марно: сміття розлітається та розкидане по всьому району. У жодному з цих будинків немає схеми прибудинкових територій, незрозуміло, де відповідальність мешканців, а де – комунальних служб міста. Тому прибираємо самотужки. З приводу облаштування транспортних розвязок, тротуарів та паркування автомобілів у дворах та прилеглих провулках вже не знаємо, з ким і говорити. Не пройти, не проїхати – у разі чого пожежники та «швидка допомога» не зможуть вчасно доїхати до будинків, - скаржаться рівняни.

Як пояснює Ірина Романенко, їхнє ОСББ «Соборна 32» з 2010 року безуспішно намагається отримати свою колишню прибудинкову територію.

- В будинку 32 квартири, в яких проживає майже 80 мешканців. Є документи, що прибудинкова територія в нас була, але чомусь досі ніяк отримати її не можемо. Невже вона знову приглянулася котромусь забудовнику? Чи місто має на неї інші плани? – дивується голова ОСББ. - Ми ж хочемо нагадати міській владі, що саме мешканці нашого житлового будинку у свій час допомогли депутатам Рівненської міської ради відстояти земельну ділянку по вул. Шопена, 4 - у Верховному господарському суді. ОСББ було одною із сторін судового спору і в тому числі на підставі наданих нами документів колегія суддів Касаційного господарського суду винесла постанову на користь міської ради! Зрозумійте, це ж наше єдине житло – у нас немає запасних варіантів. І дуже хочеться, щоб навколо будинку була облагороджена, зручна для мешканців територія.

Також Ірина Романенко почала шукати родичів відомого рівненського науковця Бориса Квашенка: є версія, що земля під обласною медичною бібліотекою, яка колись стояла неподалік на вул. Шопена і яку знесли для майбутньої забудови, могла належати саме їм. А от якщо “на горизонті” знову з'явиться якийсь забудовник і претендуватиме на їхню землю — мешканці подовжать боротися. І готові навіть перекрити центральну вулицю, щоб їх почули - якщо доведеться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також