«Віддайте заклади, за які ми платимо», — вимагає Третяк

1406 0

Ми у соцмережах:

Голова ОДА Віталій Коваль разом із міським головою Олександром Третяком —  у ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі Рівного, де відкрили навчально-практичний  центр для кухарів

Влада Рівного хоче, аби частину обласних закладів профтехосвіти передали у комунальну власність міста — ті, які утримують коштом міського бюджету. Цьогоріч на них витратили уже 144 млн грн. Обласні посадовці відповідають: передати можливо, але остаточне рішення — за сесією облради. І лише за умови, що заклади не змінять цільового призначення і що їх потім не віддадуть у приватну власність. А поки — фінансувати все ж повинне місто.

Олександр Третяк, міський голова Рівного, емоційно написав у Фейсбуці:

— Переконаний, що заклади професійно-технічної освіти повинні терміново бути передані з державної власності у комунальну. Тільки факти: починаючи з 2016 року, громада фінансує з бюджету міста Технічний коледж НУВГП, ВПУ ресторанного сервісу і торгівлі, Рівненський центр професійно-техніч­ної освіти сервісу та дизайну, Вище професійне училище №1, професійний ліцей. А з 1 січня 2021 року ще і Квасилівський професійний ліцей.

На фінансування закладів професійно-технічної освіти у 2017 році місто витратило понад 76 мільйонів. У 2020 році ця сума становила більше 97 мільйонів. За цей рік фінансування складає майже 144 мільйони гривень. Станом на 24 вересня у закладах ПТО навчалися 982 учні, які прописані та проживають у Рівному, та 2537 з районів області.

Ще у 2017 році Рівненська міськрада прийняла рішення «Про надання згоди на прийняття у власність ТГ міста цілісних майнових комплексів п’яти професійно-технічних закладів». Але це рішення так і не було реалізовано. Високопосадовці перевели проблему фінансування у площину місцевого самоврядування».

Віктор Шульга, начальник міського управління фінансів:

— Є шість ВПУ, які ми фінансуємо. А кількість дітей не з «нашої» територіальної громади, які навчаються у цих закладах, — майже 80%. Тоді й видатки на ВПУ повинні бути на регіональному рівні. Відповідно, фінансувати «своїх» дітей має або кожна територіальна громада, або обласний бюджет — за рахунок розподілу додаткових дотацій. Ми готові фінансувати — але в кількості тих дітей, які «наші». Така пропозиція була б логічна.

Директор департаменту освіти і науки РОДА Петро Коржевський повідомив, що уже дано доручення закладам професійно-технічної освіти прискорити формування необхідних документів для передачі з державної у комунальну власність.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також