Відкрили меморіал на місці першого бою УПА

1376 0

Ми у соцмережах:

Відкрили меморіал на місці першого бою УПА

У селищі Володимирець відкрили меморіал на місці першого бою УПА проти нацистів.Битва відбулась рівно 75 років тому.

Вшанувати цю звитяжну сторінку історії зібралась місцева громада, науковці Українського інституту національного пам'яті, гості з сусідніх районів та областей. Потому відбувся брифінг «УПА – крізь призму часу», на якому обговорювали події першого бою УПА, а також ділились баченнями та оцінками. Завершився захід фестивалем-оглядом повстанської пісні «Повстанський гомін», а також традиційним частуванням польової кухні.

Нагадаємо, у ніч з 7 на 8 лютого 1943 року у Володимирці відбувся перший наступальний бій відділу УПА під командуванням Григорія Перегійняка – «Коробки». Сотня атакувала містечко і визволила його жителів від окупантів. Цим боєм УПА відкрила антинацистський фронт.

Часопис «Вісті з фронту УПА» (ч. 1, 1943 рік) повідомляв: «7 лютого цього року відбувся наступ першої сотні УПА на м. Володимирець... Найкраще відзначився особистим прикладом одчайдушности командир сотні – «Довбешка-Коробка». Здобуто 20 крісів, 65 копців, амуніції й ін. Зі сторони ворога впало 7 людей, включно з командиром жандармерії. З нашої - 1 вбитий, 2 поранених». 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також