Відмінності між гіпс волоконними листами та гіпсокартоном

1000 0

Ми у соцмережах:

Відмінності між гіпс волоконними листами та гіпсокартоном

Зараз на ринку представлено декілька варіантів матеріалів, які позиціонують себе як гіпсокартон: один - ГКЛ, а інший має позначення ГВЛ і розшифровується як гіпс волоконні листи. Між матеріалами є декілька відмінностей, тому їх використовують для різних цілей.

Чим відрізняються гіпс волоконні листи та гіпсокартон?

Гіпсокартон - це будівельний матеріал, що можна знайти за посиланням https://dnepr.kub.in.ua/ який являє собою плити різного розміру та товщини. В його основі лежить шар гіпсового тіста, який складає середину. Основа з боків обклеюється спеціальним целюлозним матеріалом, тобто картоном. Вперше виготовили в Америці, але той вигляд, який він має зараз, матеріал здобув в середині 20 століття.

В основі лежить використання натуральних компонентів: гіпсу, який складає 90% від загальної кількості складових, які застосовуються при виготовленні листів. В складі є папір або картон, загальний вміст якого складає 6%. У складі матеріалу за посиланням https://dnepr.kub.in.ua/gipsokarton-i-profil/gipsokarton/ може бути присутній крохмаль та вода, щоб зробити поверхню більш гладенькою.

Матеріал поділяють на декілька різновидів:

  • Класичний, який має сірий колір та використовується для оздоблювальних робіт у сухих приміщеннях.
  • Вологостійкий. Щоб цей матеріал відповідав вимогам будівельників, після виготовлення основи, його покривають спеціальним шаром, що захищає від проникнення вологи.
  • Вогнестійкий. В основі таких листів лежить використання спеціальних складових - антипіренів, які додають матеріалу стійкості до високих температур.

Сфера використання та технологія виробництва гіпс волоконних листів

Гіпс волоконні листи - це спеціальний матеріал, який складається лише з гіпсу та з волокон целюлози. В основі його виготовлення лежить використання спеціальної макулатури, волокна якої роз'єднують між собою, а потім перемішують разом з гіпсом. Завдяки цьому вдається створити матеріал високої міцності. В суху суміш, яка представляє собою поєднання порошку гіпсу з целюлозою, додають воду і утворюють однорідну масу, яка потім пресується та висушується.

На відміну від попереднього варіанту, такий матеріал не має з боків картонної оболонки, та на 15% складається з целюлози. Цей матеріал універсальний та має широку сферу використання. Можна використовувати у промисловому будівництві, при оздобленні чи ремонті приміщень, в яких живуть люди. Поверхня таких листів гладенька та не має картонної оболонки. Саме тому, перед наклеюванням шпалер, потрібно використовувати матеріали для ґрунтування, які покращать адгезію паперу з твердим матеріалом.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також