Відмовляються від грошей, які готове заплатити місто за пільговиків?

1081 0

Ми у соцмережах:

Відмовляються від грошей, які готове заплатити місто за пільговиків?

На «проблемні» маршрутки у Рівному міська влада готова давати кошти, аби лиш виїжджали у рейси. І щоб обов’язково брали пільговиків. Однак з усіх перевізників фінансовою допомогою поки користуються лише на трьох маршрутах.

Іван Фурлет, начальник міського управління транспорту:

Цього року на такі компенсаційні виплати передбачено три мільйони гривень. Станом на перше вересня перевізникам уже виплачено понад 638 тис. грн. Це два автобуси М-43 (вул. Олексинська — Басів Кут), один автобус М-42 (ЗОШ №19 — Автовокзал) та дев’ять М-37 (вул. Севастопольська — вул. А. Мельника).

Вони фактично збиткові, і ми доплачуємо їм за перевезення пільговиків. Бо доходів від платних пасажирів їм не вистачало, і ситуація була критичною. Очікуємо, що до кінця року на ці компенсації буде використано максимум два мільйони.

Як бачите, наразі є три таких маршрути, але податися на програму можуть всі перевізники міста. Є вимога щодо перевезення пільгових місць без обмежень і вимога щодо виконання кількості рейсів — все контролюється згідно з GPS-трекінгом. Щомісячно треба подавати звіти. Не всі перевізники готові це виконувати.

Валентин Демчук, президент Союзу перевізників України:

— Наскільки мені відомо, звітність за ці кошти достатньо сувора. Можливо, це одна з причин, чому не так багато перевізників подаються на програму від міської влади. Коли тариф підняли до восьми гривень, деяким вдалося вийти принаймні на мінімальну рентабельність.

Чиновники уже порахували, що всього містом їздить 270 маршруток. І що за день один автобус перевозить в середньому 400 пасажирів, з яких 85 — пільговики. Якщо виходити з вартості проїзду у 8 гривень, то на компенсації усім маршруткам довелося би викласти 65 млн гривень за рік. Для міських тролейбусів існують свої розрахунки — КП «Рівнеелектроавтотранс» отримує компенсації з бюджету не за кількість пільговиків, а за кілометраж. На рік підприємству потрібно близько 90 млн грн.

До речі, нагадаємо, віднедавна кількість пільгових місць і так тимчасово обмежили. Адже під час карантину в «червоній» зоні водіям дозволено брати лише сидячих пасажирів, а бажаючих потрапити в салон надто багато. Тож безкоштовно пільговиків у маршрутках та тролейбусах возять лише з 10-ї до 16-ї години. Хочеш їхати в інший час — плати. Обмеження не поширюються на військовослужбовців, людей з інвалідністю та дітей-сиріт.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також