Відома дослідниця ролі жінок в українській культурі прочитає у Рівному публічну лекцію

925 0

Ми у соцмережах:

Оксана Кісь. Фото - Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки

3 травня українська історикиня Оксана Кісь буде у Рівному і проведе публічну лекцію «Жіноча історія за межами образів жертви-героїні-берегині».

Прийти на лекцію можуть усі охочі. Організатори  про подію говорять так:

«Жінки завжди становили щонайменше половину людства, однак у літописах та історичних працях минуле жіноцтва залишається «невидимим». Історію (світову і національну) пишуть так, ніби жіночий історичний досвід ідентичний чоловічому та/або не важливий для розуміння історичного поступу людства».

Під час лекції присутні дізнаються про  причини і наслідки андроцентризму історичних студій. Довідаються, чому традиційній дослідження «про жінок в історії» не є «жіночою історією», а також у чому полягають і чим обумовлені гендерні особливості жіночого історичного досвіду, пам’яті та розповіді про минуле.

На конкретних прикладах з української історії буде представлено неоднозначність жіночого історичного досвіду, який виходить далеко за межі шаблонних образів «жертви», «героїні» чи «берегині».

Окрім того, Оксана Кісь говоритиме, у чому шкода глорифікації-віктимізації-міфологізації жіночого минулого для сучасних жінок.

Лекція відбуватиметься в межах VI Всеукраїнської науково-практичної конференції «Простори спогадів». Запланована вона на 17.20 3 травня, тобто на цю п’ятницю, у конференц-залі готелю «Оптіма», що на вул. Словацького, 9.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також