Мистецтво на дорозі: відомий краєзнавець показав, які старі мозаїки на Рівненщині справді варто зберегти (ФОТО)

1601 0

Ми у соцмережах:

фото - Микола Бендюк

І які можуть невдовзі зникнути, адже про них нікому дбати.

Рівненський науковець Микола Бендюк на своїй фейсбук-сторінці показав світлини унікальних мозаїк, які досі можна побачити на місцевих дорогах. І які, на його думку,  потребують уваги.

 
 - Після хайпу з стелою із зображенням комсомолок в національному вбрані і з радянськими символами на тлі, проїхався і сфотографував ті нечисленні мозаїчні атозупинки, які ще залишилися в Острозі та по дорозі до Рівного. От їх треба було б зберегти... а сотні інших, без емоцій і коментарів їх було просто знищено автодором... Ці всі мозаїки не несли жодного ідеологічного підтексту і дійсно були творами монументального мистецтва. Там на відміну від комсомолок була справжня смальта, а не комбінована плитка як на комсомолках.
 
Після його публікації про збереження дорожніх мозаїк заговорили й інші користувачі.
 
 - Що стосується Рівненщини - треба зберегти однозначно, оскільки це унікальний шар мистецтва, притаманний дуже короткому періоду часу - 60-80-ті. Більше нічого подібного і близько не буде, - пише Роман Левицький.
 
Так само вважає й відома мисткиня Анжеліка Рудницька:
 
- Те, що знищують зупинки, які вражають своїми сюжетами, майстерністю, красою, вигадливість, жахливо. Бо натомість ставлять щось безлике. Я писала про це багато разів і говорила в ефірах. Навіть збирала колекцію фото. Є цілий рух по збереженню цих мозаїк. І збір коштів. Будь-яка мозаїка - це велика праця. І за останні десятиліття ніхто не створив мозаїк, не замовив митцям нічого подібного. Але продовжують нищити.
 - Нагадав мені юність... Боже! Як це давно було! Це моя перша мозаїка. Здається 1977рік. Пам'ятаю,що була дуже скупа палітра керамічної плитки...Тоді дуже частенько приїзджав на етюди в Остріг і Межиричі... Дякую, - написав Ярослав Марчук, автор мозаїки, що зображує Івана Федорова.
 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також