Відомий краєзнавець з Рівненщини реставрував понад тисячу ікон (ВІДЕО)

1508 0

Ми у соцмережах:

Ікона пророка Мойсея. Фото: Суспільне Рівне

Серед робіт Миколи Бендюк - сюжети Христа, в якого з ребра росте виноградна лоза, пророка Мойсея з рогами і образ святого Степана, до якого приїжджають помолитися жителі інших регіонів.

Ікона "Христос — Виноградна Лоза"
Художник-реставратор займається відновленням ікони "Христос — Виноградна Лоза". Розповів, що її створили орієнтовно у 18 столітті:

- Людина, коли приходила до церкви, бачила святих і розуміла, що вони кажуть: «Не гріши, бо покараю!». Людина боялася покарання Господнього.

Художник розповів Суспільному, що займається відновленням образу упродовж десяти років.

- Тут тільки три шари були, які я знімав поступово. Синє, коричневе і Ісус Христос сидів на престолі. Тому я знімав, поки відкрив срібло — це сусальне срібло на іконі, тоновані лаки, зелені і червоне.Це такий лак, який використовували ще в епоху ренесансу, додав Микола Бендюк.

Ікона святого Пророка Мойсея
Реставратор зауважив, що ікону святого Пророка Мойсея кінця 19 століття відновив за дві години:

- Я почав реставрувати і, знаючи, що це Мойсей, бачу, що там є напис. Я спочатку відкрив напис і почав змивати німб, і тоді побачив, що тут з'явилися ріжки. В Старому Завіті пише, що коли Пророк Мойсей взяв скрижалі, то за одними версіями перекладу в нього виросли роги, а є ще одна версія, що це волосся через вітер піднялося у вигляді рогів.

Перша робота реставратора
Художник почав займатися реставруванням ікон понад 30 років тому. Його перша робота перебуває у студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького. Зі слів Миколи Бендюка, люди вважають образ цілющим і приїздять до нього з усіх регіонів України, щоб помолитися.

- Це була перша ікона, яку я вчився реставрувати, і так сталося, що вона виявилася однією з найзнатніших. Ця ікона мала два сюжети. Перший — це був Святий Степан. Потім у 18 столітті замалювали Святого Степана і намалювали Христа Пантократора. У вигляді Христа Пантократора ікона проіснувала до більшовицької революції й в 1917 році більшовики її розстріляли. Знявши прозоклейку, я побачив два зображення — Степана і його рука вийшла на верх Ісуса Христа, підсумував реставратор.

Ікона св. Степана. Фото: Суспільне Рівне

Зі слів Миколи Бендюка, за три десятки років він відновив понад тисячу ікон. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також