«Відрізані» від всього: як живуть люди на хуторі Невеселів на Рівненщині (ВІДЕО)

422 0

Ми у соцмережах:

«Відрізані» від всього: як живуть люди на хуторі Невеселів на Рівненщині (ВІДЕО)

На хуторі Невеселів Сарненської громади на Рівненщині проживає орієнтовно 20 людей. Ще до 50 живе у сусідньому селі Маслопуща. У цих населених пунктах немає газу, магазину та аптеки.

Відсутнє тут і автобусне сполучення. Суспільне розпитало місцевих про життя на хуторі.

59-річна жителька хутора Невеселів Валентина Долід показала цьогорічний врожай на власному городі. За словами жінки, найкраще вродили кукурудза та гарбузи:

- Ось капуста, гарбуз, кабачки. Врожай цього року поганий. Капуста теж погана – посохло все, що ж – суша така. Зернових 12 соток було, а картоплі шість з половиною було, а це все гарбузи і ось це городина: квасоля, помідори.

Для Валентини Долід власноруч вирощена городина – основний харч. Єдиний магазин на хуторі закрився рік тому. Місцеві жителі змушені купувати продукти у сусідніх селах за п'ять-десять кілометрів або чекають автомобіль пошти, який приїздить сюди два рази на місяць:

- Просимо людей, щоб привозили хліб, хто молодший. Коли-небудь й самі до Яринівки або до Ремчиць добираємось. Так і живемо. Пошта привозить продукти: хліб, ковбасу і все.

Окрім городу, жінка також має дві кози. Раніше тримала й корову, однак через проблеми зі здоров'ям, зараз збирається продати одну козу:

- Треба, щось обірвати, дати, принести, покласти під морду на ніч, а здоров’я немає, то продам козу.

Корінна жителька хутора Марія розповіла, що в Невеселові їй подобається. Жінка проживає з чоловіком, двома дітьми та бабусею:

- Жити в селі чудово – повітря свіже, природа. Єдиний мінус для нас – немає школи, магазина, дуже важко з цим. Зараз дитину в садочок вожу в Стрільськ – найближче село. Тобто кожного ранку, кожного вечора їжджу забираю.

Єдину школу в селі Маслопуща, яку відвідували й діти з Невеселова, закрили три роки тому. За словами жительки хутора Марії, п’ятеро місцевих школярів велосипедами їздять до навчального закладу в сусідню Яринівку:

- Була школа, але зараз у нас немає діток і школу закрили, скоротили й приміщення вже повністю зруйноване можна сказати. Там вже всередині не знаю який потрібен ремонт, щоб можна було діток. Тому поки так.

Також на хутір і в сусіднє село не їздить автобус, а з початком снігопадів, розповіла Марія, місцеві не користуються власним транспортом через погану дорогу до навколишніх сіл:

- Немає автобусів ніяких. Раніше мали пустити якийсь рейсовий автобус, але щось не склалося. Тому поки зараз гарна погода, то до нас є як дістатися, а як закрутить, замете, то ми відрізані від всього. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також