«Вихор в центрі Рівного крутив металеві рейки, наче пір’їнки», — розповідають очевидці

2657 0

Ми у соцмережах:

«Вихор в центрі Рівного крутив металеві рейки, наче пір’їнки», — розповідають очевидці

В суботу по обіді Рівним неочікувано пронісся справжній буревій. Потужний шквал, здіймаючи на своєму шляху купу пилу, зривав з фасадів будинків металевий профіль і погано закріплені вивіски, ламав гілля та вивертав з корінням дерева. Деякі стовбури попадали на траву чи асфальт, а деякі — й на автомобілі. В одному з дворів дерево розтрощило дитячий майданчик: гойдалка похилилася, а лавку поруч розбило вщент. А в районі ринку Дикого біля залізниці шквал обірвав електричні дроти, тож почалася невелика пожежа.

На майдані Незалежності вітер позривав синьо-жовті прапори біля пам’ятника Шевченку — згодом перехожі пов’язали їх на сакуру.

«Дісталося» й кінотеатру: з торця будівлі, що поруч кафе, пооблітало залізяччя. Та справжній шок отримали перехожі, які в той момент прогулювалися центром міста по Соборній.

— Це сталося за лічені секунди і спочатку було схоже на пилову бурю. Вихор зненацька налетів з боку Театральної площі до майдану біля «Злати Плази». З жахом ми помітили, як у ньому крутяться якісь металеві рейки — наче пір’їнки. Якби одна така залізяка на швидкості зачепила людину, то запросто вбила би чи скалічила. Перехожі миттю кинулися навтьоки, по магазинах, хто куди: я схопила доньку і також побігла до торгового центру, щоби сховатися, — розповідає рівнянка Вікторія, яка опинилася в центрі міста під час буревію.

Згодом люди повиходили з приміщень і помітили, що величезна стара липа завалилася на газон біля Свято-Воскресенського собору. При падінні дерево обідрало кору з сусідніх беріз, збило ліхтар та похилило хрест на церковному кіоску. Віряни, виходячи після служби, хрестилися та дякували, що ніхто не постраждав. А прибирати наслідки буревію викликали комунальників.

Власники автомобілів, на які попадали дерева, писали заяви до правоохоронців. Зокрема, не пощастило комусь на вулиці Словацького, на вул. Кулика і Гудачека та інших.

— Патрульним неодноразово надходили повідомлення від громадян про те, що через пориви вітру та негоду на їхній автомобіль впало дерево. Внаслідок цього транспортні засоби заявників отримали механічні пошкодження. Поліцейські реагують на кожен виклик. На місці вони фіксують факт пошкодження, а власники авто пишуть заяви й пояснення. Крім цього поліцейські допомагають усувати наслідки негоди та повідомляють про такі випадки відповідні служби, — кажуть у пресслужбі Патрульної поліції Рівненщини.

Того вечора рятувальники знімали битий шифер з житлового будинку на Соборній, бо інакше він міг впасти на перехожих. Також зрізали аварійне дерево, що впало у дворі на Пересопницькій.

Дмитро Мельник, речник ГУ ДСНС у Рівненській області:

— На щастя, обійшлося без потерпілих та жертв. Постраждало хіба майно — лінії електропередач, автомобілі. Працівники ДСНС надавали допомогу населенню, виїжджали на виклики, деблоковували, звільняли проїжджі шляхи. Торік під час негоди мали схожу ситуацію. В таких випадках просимо мешканців уникати дерев (особливо старих), рекламних щитів та інших конструкцій, які можуть завалитися. Якщо потрапили в біду — телефонуйте на 101, неодмінно допоможемо.

Негода пройшлася не тільки Рівним, по області шквальний вітер також наробив проблем. Без «світла» залишилися сотні мешканців сіл — найбільше дісталося Млинівщині. Загалом повністю знеструмлених населених пунктів по області було понад 70. А станом на ранок понеділка залишалося ще 555 таких абонентів на території обслуговування Рівненської районної та Млинівської дільниць. Енергетики три доби працювали над тим, щоб відновити електропостачання. Довелося замінити кілька опор, які буди пошкоджені стихією.

Ірина Кобзєва, завідувачка сектору Рівненського обласного центру з гідрометеорології:

— Це — типове літнє явище, нічого аномального в ньому немає. Так склалися природні умови: спочатку 30-градусна спека, а потім прийшла холодна маса, температура повітря знизилася на 16 градусів. Буревієм це явище називати неправильно, це — вихор, шквал. Пориви вітру були нелінійними, а з підкручуванням, саме через такий круговий рух повітря рівняни спостерігали по місту наслідки, що десь поламало дерева, а не просто погнуло гілки. Швидкість вітру по місту сягала 17–19 м на секунду. Вплинули перепади температури та тиску.

До слова, до кінця цього тижня погодними процесами на Рівненщині керуватиме антициклон, — кажуть синоптики. А це означає, що буде багато сонця і тепла — повернеться 30-градусна спека, але без опадів.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також