Виховати покоління, яке не знатиме цигарок

1080 0

Ми у соцмережах:

Виховати покоління, яке не знатиме цигарок

Експерти стверджують, що поширеність куріння серед підлітків України зменшилась. І тепер міркують над тим, як закріпити цю позитивну тенденцію. Щоб у майбутньому виховати покоління дітей, які назавжди забудуть, що таке куріння.

Smoking among youth Дані «Європейського опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин - ЕСПАД (ESPAD)» 1, яке було проведене в Україні у 2015 р. в 449 навчальних закладах та репрезентує вікову групу підлітків 15-17 років, свідчать: спостерігається тенденція до зменшення поширеності куріння серед дітей, що потенційно має позитивний вплив на стан їхнього здоров'я. Зокрема, у дослідженні йдеться про те, що у 2015 році 19,1% опитаних (25,7% хлопців та 13,2% дівчат) курили протягом останніх 30 днів, тоді як у 2011 році цей показник був на рівні 29%2 (35,2% хлопців та 24,2% дівчат). У 2015 році щоденно курило 12,2% учнівської молоді, а в 2011-20,1%. Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України:

- Поширеність куріння серед підлітків в Україні у період з 2011 по 2015 роки зменшилася, в першу чергу, завдяки реалізованим наприкінці 2012 року законодавчим ініціативам, які стосувались сфери контролю над тютюном, таким як: звільнення кафе та інших громадських місць від тютюнового диму; заборона більшості видів тютюнової реклами; поява на пачках сигарет великих, попереджень з малюнками про небезпеку споживання тютюну. Сигарети в Україні стали також менш доступними завдяки підвищенню акцизів: в 2011 році найдешевші сигарети коштували 4 гривні за пачку, а в 2015-10 гривень. Все це в комплексі вже дало свої результати. Молодь більше не вважає куріння якимось нормальним явищем.
график Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я:
- Саме у підлітковому віці негативний вплив нікотину особливо небезпечний. Тютюнокуріння не дає молодому організму повноцінно розвиватися, а нікотин та інші отруйні речовини тютюнового диму згубно впливають на роботу мозку підлітка, порушуючи кровообіг, що призводить до швидкої втомлюваності й зниження успішності в навчанні.
Експерти з контролю над тютюном наголошують на необхідності продовжувати антитютюнову політику, яка вже довела свою ефективність, і надалі зменшувати привабливість та доступність тютюнових виробів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також