Викинуті на околиці Рівного лампи визнали небезпечними відходами

970 0

Ми у соцмережах:

Викинуті на околиці Рівного лампи визнали небезпечними відходами

Відпрацьовані лампи, гору яких викинули на околиці Рівного – небезпечні відходи. Забруднити ґрунт вони ще не встигли, але їх утилізацією якнайшвидше має зайнятись ліцензоване підприємство.

Так відповіли Суспільному на запит в Держекоінспекції.

Поліція поки власника відходів не знайшла, тож гроші на утилізацію шукає Великоомелянська ОТГ. Попередньо, мова йде про понад 70 тисяч гривень.

Нагадаємо, в середині травня рівнянин виявив гору відпрацьованих ламп біля “Агропереробки”. На місце знахідки виїхали поліція та екологи. Шар відходів сягав 30-ти сантиметрів, ними була вкрита територія орієнтовно у 35 квадратних метрів. Були там також і ртутні термометри. Дослідження проб ґрунту не виявили суттєвих перевищень, повідомили у екоінспекції.

– Лише по фосфору і це не пов’язано з викинутими відходами, тобто забруднення землі не пішло. Можливо, через те, що вчасно відреагували всі служби. Але ці відходи треба ліквідувати. Цим буде займатися Великоомелянська ОТГ, яка повинна передати їх на утилізацію ліцензованому ТОВ “Еко-Хелп”, повідомила представниця екоінспекції Поліського округу Оксана Хаванська.

Інспектори склали припис, обов’язковий до виконання. Голова Великоомелянської ОТГ Алла Карпюк каже, що тепер думають, де брати гроші на утилізацію.

– Так як відходи “безхозні”, маємо вживати заходів, але коштів на ці потреби не було. Попередньо, тільки на утилізацію піде десь 70 тисяч гривень. Сума немаленька, зараз непосильна, мусимо шукати десь ці гроші, пояснила Алла Карпюк.

За її словами, в ОТГ зможуть знайти на це максимум 40 тисяч, ще частину грошей обіцяли віднайти в районному бюджеті. Чекати, поки поліція знайде власника відходів, голова ОТГ не планує.

Нагадаємо, за фактом забруднення або псування земель у Рівненському районному відділенні поліції одразу ж розпочали досудове розслідування.

Нині воно триває, правоохоронці встановлюють осіб правопорушників,повідомила пресофіцерка відділу комунікації Нацполіції області Марія Юстицька.

Якщо винного знайдуть, йому загрожує штраф за порушення у поводженні з відходами, уточнила Оксана Хаванська. Його розмір від 340 до 1360 гривень для фізичних осіб, або від 850 до 1700 гривень – для посадовців та суб'єктів підприємницької діяльності. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також