Виміряти температуру: як це зробити правильно

2562 0

Ми у соцмережах:

Виміряти температуру: як це зробити правильно

Як правило, ми вимірюємо температуру тіла і дорослим, і дітям, помістивши градусник в пахвову западину. Доктор Комаровський розповів, що такий спосіб поширений саме в нашій країні — «це наша ментальна особливість». В інших температуру тіла визначають по-іншому: ректально, в порожнині рота, за допомогою тимпанічного термометра в слуховому проході. У чому різниця?

За словами педіатра, вимірюванням ректально або в порожнині рота фактично визначається температура внутрішніх органів. «А пахвова западина — ну вже точно не внутрішній орган», — пожартував лікар. Звичне нам вимірювання може бути неточним, оскільки для того, щоб з достовірною точністю дізнатися температуру, слід щільно притискати руку до тулуба протягом п’яти хвилин. Тільки тоді показник у пахвовій западині буде дорівнювати температурним показникам всередині тіла.

Як правильно виміряти температуру тіла? Не обов’язково сидіти з термометром протягом 10 хвилин. Потрібно щільно притиснути руку до тулуба і просидіти так п’ять хвилин, тільки після цього вставити термометр і просидіти з ним нерухомо той час, який вказано в інструкції. Для ртутного термометра це буде п’ять хвилин, для електронного — одна чи дві.

Бажано перед вимірюванням показників протерти шкіру під пахвою — вона не повинна бути вологою. Термометр не можна діставати і ставити назад протягом часу вимірювання. Не слід вимірювати температуру відразу після фізичних навантажень, приходу з вулиці, прийняття ванни. Перед вимірюванням температури не слід пити гарячі напої, адже вони підвищують потовиділення.

Трапляється, що термометра немає під рукою, а температуру тіла потрібно терміново поміряти. Найпростіший і найпопулярніший метод — прикласти долоню до чола. Якщо у людини нормальна температура, то дотик відразу ж покаже, що в іншої людини є підвищена температура. Також перевірити наявність температури можна, якщо прикласти до чола губи або повіку — це ділянки тіла з найбільш ніжною шкірою, яка миттєво реагує на будь-які зміни температури. Самому визначити температуру тіла у себе ж можна так: скласти долоні, утворивши «чашу», і піднести її до рота, потім видихнути в неї. Якщо у вас підвищена температурі, то ви відразу вловите жар краями носа.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також