Яйця вважаються унікальним джерелом багатьох корисних для організму вітамінів і мінералів. При термічній обробці продукту частина з’єднань руйнуються, через що деякі люди вважають за краще пити яйця сирими. Але така звичка може бути небезпечною для здоров’я.
Яйця — джерело незамінного для функціонування організму білка. Він є будівельним матеріалом для м’язів і основним елементом здорового обміну речовин. Яйця багаті на вітаміни групи В (В3 і В12), а також корисними вітамінами А, D, Е, Н і РР. Також у продукті містяться кальцій, залізо, йод, фосфор та інші важливі мінеральні речовини. Яйця позитивно впливають на травний тракт, бо сприяють зниженню кислотності в шлунку, що дозволяє їжі легше і швидше перетравлюватися.
Сирі яйця п’ють для зниження апетиту, як добавку при схудненні і заняттях спортом, а також як джерело необхідної організму енергії для нормальної життєдіяльності. Використовують сирими яйця й ті люди, які займаються вокалом: продукт добре зволожує зв’язки і гортань, що дозволяє артистам і ораторам зберігати голос протягом тривалого часу, наприклад, під час тривалих виступів.
При цьому медики радять вживати сирі яйця з обережністю, адже в певних ситуаціях вони можуть зашкодити організму.
Сирі яйця є джерелом розмноження бактерій, зокрема сальмонели, що викликає небезпечну хворобу сальмонельоз, ними можна отруїтися, якщо випити несвіжими. А білок є сильним алергеном, що також потрібно враховувати перед вживанням продукту.
Але уникнути проблем зі здоров’ям можна, якщо вживати яйця максимально обережно.
Дієтологи радять випивати не більше трьох яєць в тиждень в сирому вигляді, бо в більшій кількості натуральний білок може стати причиною алергії. Випивати можна тільки свіжі яйця, шкаралупа яких не має жодних пошкоджень.
Перевірити яйце на свіжість можна за допомогою води: якщо опущене в воду яйце спливає, значить, вживати в їжу його не варто. Від сальмонели захиститися можна — перед тим, як випити яйце, його потрібно ретельно вимити.
Людям, які турбуються про своє здоров’я, медики рекомендують зайвий раз не ризикувати. При термічній обробці яйця втрачають частину вітамінів, але і в смаженому, і у вареному вигляді залишаються дуже корисними для здоров’я.