Вірусні гепатити: що треба знати, щоб не захворіти

2498 0

Ми у соцмережах:

Вірусні гепатити: що треба знати, щоб не захворіти

За ступенем негативного впливу на здоров'я та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні посідають домінуюче місце у структурі інфекційної патології. Серед багатьох збудників особливе місце належить вірусам гепатитів А, В і С.

гепатити акция

У зоні ризику може опинитись кожен, — попереджали перехожих учасники акції, влаштованої до Дня боротьби з вірусними гепатитами на майдані Незалежності у Рівному
Вірусні гепатити В і С дають значно більший відсоток переходу в хронічну форму. При гепатиті В він становить 10-20%, при гепатиті С — до 80%. Ці гепатити є найбільшою проблемою сучасної інфектології через можливий розвиток цирозу і раку печінки. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлено хронічними вірусними гепатитами В або С. Щороку від наслідків захворювання парентеральними гепатитами в світі помирає близько 2 млн. осіб. Лікування та вивчення цих захворювань потребують значних коштів. Вірусний гепатит А — це гостре інфекційне захворювання з ураженням печінки. Найчастіше на нього хворіють діти, це типова хвороба брудних рук. Інфікування можливе через потрапляння вірусу у питну воду, місця купання, харчові продукти, на руки, іграшки, жувальні гумки, білизну тощо. Можливе перенесення вірусу і мухами. Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А, потрібно: — використовувати для пиття та миття посуду лише переварену воду; — перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для дітей — обдати окропом; — мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, не користуватися загальним рушником, носовичком, посудом, жувальною гумкою тощо; — не займатись самолікуванням; — при появі перших ознак жовтяниці терміново звернутись до лікаря. Вірусні гепатити В, С — інфекційні захворювання з переважним ураженням печінки та тяжкими ускладненнями. Джерелом вірусного гепатиту В та С є хворі на будь-яку форму гострого та хронічного гепатиту В, а також хворі з безсимптомною формою хвороби (вони і є основним джерелом інфікування). Передаються гепатити В, С через кров або інфіковані нею слину, лімфу, вагінальні виділення, сперму, материнське молоко, сльози, піт і забруднені ними шприци та предмети побуту. Можливе зараження при проколюванні вух, татуюванні, обрізанні, які проводяться загальними інструментами. Крім того, передача вірусного гепатиту В, С може здійснюватись від матері до дитини під час пологів при наявності у неї в цей час збудника в крові. Щоб уберегтися від зараження вірусним гепатитом В та С, потрібно: — не користуватись чужими і не дозволяти іншим користуватись своїми особистими предметами (зубна щітка, леза для гоління, інструменти для манікюру, гребінці тощо); — не вживати наркотики, адже є постійна загроза інфікування при користуванні чужими шприцами, голками, посудом та ін; — використовувати контрацептивні засоби, якщо в сім'ї є хворий або ж є статеві зв'язки з більш ніж з одним постійним партнером; — перед тим як зробити татуювання чи пірсинг, переконайтесь, що працівник використовує одноразові інструменти. Одним з ефективних профілактичних заходів є імунізація проти гепатиту В. Введення вакцини спричиняє появу специфічних антитіл, які забезпечують захист проти цього захворювання. Курс вакцинації проти гепатиту В складається із трьох щеплень.
Василь ПІДКОВА,
лікар Рівненського обласного клінічного
лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також