Вища освіта за кордоном: порівнюємо ВНЗ Польщі, Канади

301 0

Ми у соцмережах:

Вища освіта за кордоном: порівнюємо ВНЗ Польщі, Канади

Чому б не вибрати для навчання один із закордонних вузів? Якщо ваша мета – забезпечити дітям якісну освіту, тоді однозначно варто задуматися про вступ до закордонного вузу. Університетам яких країн віддають перевагу українські абітурієнти? Близько 35% вибирають вищу освіту в Польщі, близько 22% – вузи Німеччини, близько 5% – вищу освіту в Канаді. Разом з фахівцями Проекту «Освіта Без Кордонів» ми порівняємо ціни і умови вступу до 2-х країн – Польщі та Канади.

Для початку все-таки подивимося, чому зарубіжна освіта стає з кожним роком все популярнішою. Причин одразу кілька:

• відсутність якісної практичної і теоретичної підготовки у вітчизняних вузах;

• більше кар’єрних перспектив при виборі освіти за кордоном;

• високий рівень життя за кордоном;

• престиж закордонного диплома;

• багато можливостей для розвитку за кордоном: участь у стажуваннях, студентських обмінах, серйозних наукових секціях.

Польща

Почнемо саме з цієї країни, адже вища освіта в Польщі – мрія більшості українців. І на це є ряд причин. Перша – близькість країни. Це стосується і територіального розташування, і ментальності, і відносини між двома нашими народами. Друга причина – легкість вступу, а третя – легкість вивчення польської мови.

Ціни на навчання + проживання

Для українських студентів ВНЗ Польщі пропонують одні з найвигідніших цін. Навчання коштує від 800 євро в рік, в середньому в приватних вузах близько 1,5 тис. євро, в той час як в державних – близько 2-х тис. євро. Але при цьому не варто забувати, що в Польщі невисокі ціни на проживання та харчування, плюс студенти можуть підробляти 20 годин в тиждень, у вільний від навчання час. На харчування і житло (в гуртожитку) у студентів йде близько 250 євро на місяць.

Як вчитися в Польщі безкоштовно, і взагалі, чи можливий такий варіант? Так, можна вчитися безкоштовно, але тільки в деяких випадках. 1 – у абітурієнта є карта поляка, і він успішно склав вступні іспити нарівні з поляками. 2 – абітурієнт виграв стипендіальну програму або пройшов конкурс в одному з університетів. Деякі польські вузи (наприклад, Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської, Лодзька політехніка) проводять конкурс для обдарованих студентів, і переможці можуть вчитися безкоштовно.

Канада

Тут студенти здобувають освіту, яка за своєю якістю не поступається ні Великобританії, ні США, ні будь-якій європейській країні. А ціни на навчання трохи нижче, ніж в США. Коледжі та університети тут орієнтовані на ринок праці, так що будьте впевнені: закінчивши канадський університет, ви не залишитеся без роботи!

Ціни

Тут дуже якісна освіта. Ціни на навчання в Канаді починаються від 17 тис. CAD за рік. Якщо студент добре себе зарекомендує, буде вчитися на відмінно і подасть заявку, то зможе отримати знижку на навчання, але тільки якщо успішно пройде відбір. Знижка на навчання може складати від 650 євро до 3 тис. євро в рік.

На проживання у студентів йде близько 300 євро на місяць (при проживанні в гуртожитку), на харчування – близько 330 євро. Як і в Польщі, студенти можуть підробляти 20 годин в тиждень. Це дає можливість заробити грошей на кишенькові витрати.

Ви самі можете зробити порівняння цін на навчання в Канаді та Польщі, але при цьому варто брати до уваги й те, які перспективи на вас очікують у кожній з країн. Наприклад, Канада – одна з країн, найкомфортніших для життя з неймовірно гарною природою. Обираючи Польщу, найімовірніше, ви залишитеся працювати там або в іншій країні ЄС, або ж повернетеся працювати до України. Тож зважте всі за та проти, і обирайте той варіант, який забезпечить вам кращі перспективи у майбутньому!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також