Високосний рік: «зайвий» день змінює звичну картину світу?

3588 0

Ми у соцмережах:

Високосний рік: «зайвий» день змінює звичну картину світу?

Люди завжди ставилися до високосного року, в якому на один день більше, з побоюванням. Причому безліч марновірств дожило і до наших днів. Звісно, вірити чи ні марновірствам — справа суто індивідуальна. Однак психологи стверджують: суть прикмет в тому, що вони збуваються лише тоді, коли людина в них справді вірить.

Міф перший: краще нічого в житті не змінювати Кажуть, що у високосний рік не можна здійснювати великі покупки і далекі подорожі. Навіть змінювати колір волосся або зачіску не рекомендується. Про такі кардинальні зміни, як місце роботи або відкриття бізнесу, говорити взагалі не варто. Пояснити це марновірство неможливо, але більшість людей свято впевнені в тому, що високосний рік не підходить для будь-яких починань. Психологи вважають, що через наявність «зайвого» дня в році порушується звична картина світу, а людину, як правило, лякає все «не таке». Статистика ж свідчить: у високосний рік і квартири продаються, і нові робочі місця з’являються, і бізнес на місці не стоїть. Адже навряд чи хтось знайде сили відмовитися від вигідної пропозиції тільки тому, що вона надійшла у високосному році.

Міф другий: високосний рік людей «косить» Вважається, що в «не такий» рік в усьому світі різко збільшується рівень смертності. Однак офіційна статистика непохитна: кількість тих, хто йде у світ інший, у ці роки залишається стандартною. Згідно з даними Держкомстату, в Україні стабільно народжується близько 500 тис. осіб у рік, а різниця між різними роками може коливатися від 2 до 15 тис. немовлят. І неважливо, високосний це чи рік ні. Ось, наприклад у 2007 році народилося на 38 тис. дітей менше, ніж у наступному високосному 2008 році. Те ж саме і зі смертністю. В Україні стабільно помирає 700-750 тисяч людей. І в тому ж 2007 році померло на 8 тисяч людей більше, ніж у високосному. Так що таке фаталістичне сприйняття високосного року, скоріше за все, не що інше як просте марновірство. Як, наприклад, п’ятниця, 13. Кожен може знайти в цій даті щось страшне. Було б бажання.

Міф третій: не можна одружуватися і розлучатися Заборони на якісь дати одружень зазвичай видає церква. Так, за православними канонами не можна вінчатися перед середою, п’ятницею і неділею, а також перед великими святами і протягом посту. На вінчання в усі інші дні ніяких обмежень не існує. Якби високосний рік був «якимось не таким», то це, напевно, відобразилося б у церковних канонах.

 
Та й статистика говорить про те, що «високосність» року не впливає на кількість тих, хто одружується. В Україні зараз взагалі спостерігається тенденція до зменшення бажаючих одружитися, незалежно від кількості днів у році. За даними Держкомстату, у минулому високосному році (2008 р.) під вінець пішли близько 320 тис. пар. У наступному, 2009 році, їхня кількість скоротилася на 3 тис., а ще через рік одружилися всього 306 тис. пар. Народні повір’я рекомендують у високосний рік відмовитися від розлучень. Нібито більше щастя не буде. Звичайно, розірвання шлюбу — це взагалі остання справа, але страх перед ефемерною самотністю здатен зупинити від розлучення тільки наймарновірніших. Цікаво, що з кожним роком українці розлучаються все менше: якщо у високосному 2008 році шлюб розірвали 166 тис. пар, то в 2010 році ця кількість становила вже 126 тис. пар. Так що зменшення кількості бажаючих одружитися і розлучитися — всього лише відображення всеукраїнської тенденції, а не результат зайвого дня в році.

Міф четвертий: не намагатися рухати нерухомість Вважається, що у високосний рік не можна починати будівництво або купувати житло. Адже, як стверджують марновірства, зі спорудженням будинку будуть суцільні проблеми, а куплена квартира і взагалі буде нещасливою. Знову-таки, логічного пояснення такій прикметі знайти нереально. Ріелтори ж кажуть, що помітного спаду на ринку нерухомості у високосний рік не спостерігається.

Міф п’ятий: бунт природи Ще один ярлик, що вішають на високосний рік, — збільшення кількості природних катаклізмів. Вважається, що в такий рік природа поводиться особливо бурхливо. Як показує практика, ці страхи не підкріплені нічим, окрім марновірств. Скоріше за все, така прикмета з’явилася через те, що подіям, які відбуваються у високосний рік, приділялася величезна увага винятково через його погану репутацію. Адже, наприклад, у минулому (зовсім не високосному) році Японію накрило цунамі, а потім — і землетрус. В Австралії і Бразилії відбулися сильні повені. Та й в Україні щорічно затоплює західні регіони, а східні влітку перетворюються практично на пустелю. І не має ніякого значення високосний це рік, чи ні.

 
 

Міф шостий: до літніх і дітей особлива увага Існує повір’я, що в цей рік не можна святкувати перший зубик, що виліз у малюка. Нібито інші зуби будуть поганими, так що дитина буде мати проблеми з ними все життя. Наскільки точна ця прикмета, встановити неможливо, однак мало хто наважується перевіряти її на власній дитині. Взагалі, у народі кажуть, що у високосний рік не потрібно навіть зачинати дитину. Тобто якщо родина підходить до цієї події заплановано, то краще відкласти до «звичайного» року. Якщо ж все вийшло спонтанно, то в жодному разі не позбуватися від малюка! На щастя, безліч пар все-таки не дуже серйозно ставляться до такого марновірства. Інакше кожні чотири роки суспільство переживало б гостру демографічну кризу. Психологи стверджують, що «високосні діти» нічим не гірші від «звичайних», а в більшості випадків навіть успішніші, оскільки в їхній підсвідомості відкладається своєрідна печатка особливості. Народ придумав «високосні страшилки» і для людей похилого віку. У цей рік нібито їм не слід відзначати свої дні народження і ні в якому разі не купувати атрибути для похорону, щоб не накликати лихо. Психологи ж кажуть: якщо рівень смертності у високосний рік і зростає, то саме через подібні забобони. Адже чим старша людина, тим вона більш недовірлива, більш болісно ставиться до усього, що може призвести до смерті. А нагнітання поганої слави високосного року може призвести до того, що літні люди починають більше нервувати і чекати поганого. Так що краще, що можна зробити для своїх батьків або дідусів і бабусь — це оточити їх увагою, турботою і ласкою, убезпечивши від поганих думок.

Міф сьомий: саджати город із заклинаннями Повір’я стверджують, що у високосний рік земля особливо примхлива, тому саджаючи навесні що-небудь, потрібно приказувати: «У високосному році саджу — померти не спішу». Втім, навряд чи такі заклинання допоможуть, якщо літо буде сухим або занадто дощовим. Хоча щиро промовлена молитва ніколи не буде зайвою. Без огляду на те, скільки днів у році.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також