Виставку монументаліста-філософа презентували у Рівному

1123 0

Ми у соцмережах:

Виставку монументаліста-філософа презентували у Рівному

Розоране війною поле, розрізане терновим вінком полотно, щоб показати, як болить душа митця, і колективний портрет друзів з Нацспілки. Загалом понад 30 робіт вмістила персональна виставка рівненського живописця-монументаліста Василя Наумця. У їх числі — чотири триптихи, які на загал митець демонструє вперше. Виставку презентували до Дня художника, який в Україні відзначають сьогодні, у другу неділю жовтня.

Понад 30 робіт Василя Наумця в олійній техніці експонують у виставковій залі Рівненської обласної організації Національної спілки художників, повідомляє Суспільне Рівне.

- "Поле", на тему війни. Написане ще в 1988 році, але зараз як ніколи актуальне. Це поле в мене йде короваєм таким, запеченим вогнем війни", — сказав Василь Наумець.

Автор зазначив, що для виставки обрав різножанрові і різноформатні роботи, написані в різні роки.

- З останніх — триптих "Корона землі Волинської" з Сосновським, скульптором, який викладав у Римський академії. Він пов'язаний з Волинню, бо родом з Новомалина. Сосновський першим створив короновану Марію, тому й назва така у триптиха. На центральному полотні скульптор — праворуч, а ліворуч я зобразив кобзаря, його прототипом є наш рівненський музикант Андрій Ляшук, — пояснив художник.

Монументалістом і митцем-філософом назвав автора виставки голова Нацспілки художників Рівненщини Петро Подолець. Підтвердженням цього є триптих "Диво". Частина ліворуч з розрізаним художнім полотном має назву "Коли болить душа", центральний сюжет Василь Наумець пов'язав із філософським каменем. А ліворуч показав, як розійшлися "Шляхи апостолів".

- Він переосмислює той час, в який ми живемо. І страждання, і радість, яка є в житті. Виставка різнопланова, щоб показати усі грані. Він кожен день в студії несе свій хрест — мистецький. Тому ми вирішили організувати його персональну виставку, яку він давно планував зробити і присвятили її Дню художника, — сказав Петро Подолець.

Зазвичай до фахового свята рівненські митці презентують спільну виставку. Цьогоріч, зі слів Петра Подольця, зробили виняток.

- Василь Наумець — один із старійшин нашої спілки, можна сказати класик, який активно працює з 70-х років і відзначив вже 50-й творчий ювілей. Він є монументаліст, живописець, який має своє обличчя, почерк. Всі роботи його, звісно, тут не помістилися. Це вибране з його творчості, — сказав голова Нацспілки художників Рівненщини.

У рамках персональної виставки Василь Наумець уперше презентував чотири триптихи. Також вона вмістила роботу "Мої друзі" — це колективний портрет членів рівненської Нацспілки. Нині вона, за даними Петра Подольця, налічує 33 члени.

Персональна виставка Василя Наумця діятиме упродовж suspilne.media/290324-vistavku-monumentalista-filosofa-do-dna-hudoznika-prezentuvali-u-rivnomu/місяця. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також