Привабливі і стиглі на вигляд плоди та зелень — це ще не гарантія їхньої якості й безпеки. Чи є користь для здоров'я від вживання ранніх овочів, без ризику при цьому отруїтися?
Овочі з теплиць і відкритого ґрунту відрізняються не тільки за зовнішнім виглядом, а й за смаком і хімічним складом. Однак не поспішайте звинувачувати несумлінних агрономів, адже нітрати можуть накопичуватися не тільки від добрив, а й при недотриманні температурного режиму вирощування овочів, поганому освітленні та ін.
Найбільш уразливими до такої «хімії» є діти (особливо до 3-х років), вагітні та жінки, люди похилого віку і з хронічними захворюваннями. Тому їм ранні овочі не рекомендовані.
Лідерами з накопичення нітратів є листова (молода) капуста, редиска, зелень — кріп, цибуля, шпинат, салат. Менше накопичують нітрати огірки, броколі та цвітна капуста, кабачки, морква. І на третьому місці за небезпекою — горох, квасоля, томати, солодкий перець, картопля.
При виборі овочів зверніть увагу на їхній зовнішній вигляд:
Не беріть занадто великі та яскраві плоди.
Купуючи зелень і огірки, вибирайте пучки і плоди темно-зеленого кольору; зріз зелені повинен бути свіжим.
Огірки вибирайте твердіші, з тонкою шкіркою.
Молода капуста повинна бути легкою, не дуже твердою, лиття — блискучим і яскраво-зеленим.
При виборі редису не варто брати занадто великі плоди, шкірка повинна бути цілою, без плям.
Будь-які овочі та фрукти, незалежно від сезону, потрібно ретельно мити, а пожовклі або позеленілі частини обрізати або й викидати. Щоб знизити концентрацію нітратів у плодах або зелені, їх можна замочити в холодній воді на 15-20 хв., потім злити воду і повторити процедуру.
Не рекомендовано вживати в їжу стебла листових овочів і зелені, в них нітратів найбільше: краще використовувати гілочки. Овочі для салатів, які не будуть піддаватися тепловій обробці, після замочування рекомендується збризнути соком лимона або граната, кислота допомагає знизити дію нітратів. Огірок і редиску краще почистити від шкірки повністю. Намагайтеся уникати тривалого зберігання овочів навіть у холодильнику. Також не зберігайте розрізані овочі, намагайтеся відразу їх використовувати.