Поблизу Володимирця почнуть встановлювати вітряки

2083 0

Ми у соцмережах:

Поблизу Володимирця почнуть встановлювати вітряки

Влітку поблизу Володимирця почнуть встановлювати вітряки. Адже місцева громада на майже чотирьох гектарах землі уже дозволила побудувати вітрову електростанцію. Інвестора зацікавили не сильні поліські вітри, а близькість високовольтних ліній, куди можна відправляти вироблену електроенергію.

Олександр Марковець, головний інженер громади:

— Переговори з інвестором на районному рівні розпочалися у січні 2020 року. Компанія розробила детальний план території, затверджено економічну та екологічну оцінку цього проєкту. Станція будуватиметься на вільних землях громади. Сесія уже дала дозвіл на передачу в оренду 3,8 гектара землі. На цій території, відповідно до документації, має бути встановлено 36 вітряків висотою 250 метрів. Діятимуть 12 вітрових турбін потужністю 5,6 МВт кожна. Для того, щоб людям не заважав шум, збережено відстань у 450 метрів від станції до будинків.

Територія ця вибрана не випадково, бо тут є енергетичні мережі високої потужності, куди можна збувати вироблену електроенергію. Усі вітряки разом вироблять 201 МВт потужності. Порівняйте — один енергоблок атомної електростанції має потужність 400 МВт. Тобто вітрова станція має потужність половину одного енергоблоку.

Микола Герасименко, директор компанії «Емсіел», яка опікується будівництвом станції:

— Загальна вартість інвестиції становить близько 80 мільйонів євро. Термін будівництва станції недовгий — близько 6-8 місяців. Найдовше у цьому процесі — це чекати на самі вітроенергетичні установки. Адже вони купуються із заводу в Європі. Разом із доставкою процес очікування займає до восьми місяців. Згідно із нашими планами, будівництво і встановлення обладнання має триватиме до кінця 2024 року. Термін експлуатації вітрової станції складатиме 25 років. Після цього почнеться встановлення дільниці з виробництва водню.

Потрібно розуміти, що водень — це паливо майбутнього. Адже його калорійність тричі вища, ніж природного газу. І це необмежене джерело енергії. Для його виготовлення потрібна електроенергія й вода з електролізом. Водень використовується в галузях, які потребують великої кількості енергії — металургія, цементна промисловість тощо. Зараз водень є основним продуктом для виробництва аміаку та аміачних добрив. І ніякої небезпеки у водню немає.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також