Вивезення сміття для мешканців ЖК «На Щасливому» може стати безплатним

1890 0

Ми у соцмережах:

Вивезення сміття для мешканців ЖК «На Щасливому» може стати безплатним

З початку цього року набули чинності зміни до Закону «Про відходи», згідно з яким українці тепер мають сортувати сміття, а не викидати все у загальний бак, як це було раніше. Для рівнян ця ідея знайома, але досі незвична. Втім, починати із чогось потрібно. І першопрохідцями в цьому плані стали саме мешканці житлового комплексу «На Щасливому». А що найбільш приємно — без жодної копійки витрат з бюджету чи з кишень мешканців мікрорайону.

Варто зазначити, що ідея роздільного збору сміття для України не нова. Відповідна правка до Закону «Про відходи» була прийнята ще у 2012 році, але на практиці її застосовувати почнуть тільки зараз. Причина в тому, що підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов’язання впродовж найближчих кількох років впорядкувати поводження з відходами. І почали це робити із приведення вітчизняного законодавства у відповідність до європейських вимог.

В Європі роздільний збір відходів вже давно загально прийнята практика. У нас же все тільки починається. І поки мешканці інших мікрорайонів Рівного пишуть петиції та збирають підписи, розраховуючи на допомогу місцевих чиновників в облаштуванні місць та закупівлі контейнерів для роздільного збору сміття, в ЖК «На Щасливому» цю проблему вже почали вирішувати власними силами.

— За власний кошт встановити на території житлового комплексу контейнери для роздільного збору сміття погодилась громадська організація «Країна зелених змін», — розповідає голова ОСББ «Рівне-Беверлі» Дмитро Гунько. — Вони ж і займатимуться вивезенням та переробкою відсортованих відходів. Наші мешканці за це платити не будуть. Дуже приємно, що саме наш житловий комплекс «На Щасливому» — перший у Рівному, хто почав активно працювати у цьому напрямі.

Нові контейнери мають сучасний європейський вигляд — невеликі та охайні.До речі, вивозити відсортовані відходи, за словами пана Гунька, теж будуть по-новому: не просто викидатимуть у вантажівку, як зазвичай це робиться, а забиратимуть разом із контейнером. На його ж місце ставитимуть новий, чистий. Таким чином, ні розкиданого сміття навколо, ні неприємних запахів не буде — усе акуратно та цивілізовано.

Місце під контейнери облаштували за допомогою забудовника житлового комплексу. А навчання, як правильно сортувати сміття, що і куди викидати, провели для мешканців «На Щасливому» представники «Країни зелених змін». Вони роздали місцевим і відповідні інформаційні листівки.

Поки нових смітників на території комплексу лише чотири. Передбачені вони для пластику, паперу, скла та металу. Решту збиратимуть фірми, які досі займаються вивезенням сміття у місті.

— Ми навмисно залишили і старі контейнери, адже ще не всі люди звикли до роздільного збору сміття, — продовжує Дмитро Гунько. — Однак, це явище тимчасове. Вже найближчим часом представники цієї громадської організації планують збирати і харчові побутові відходи, які будуть переробляти на добрива.

Наразі послуга роздільного збору сміття в ЖК «На Щасливому» запущена у тестовому режимі для мешканців лише трьох будинків: на вул. Чорновола, 91-Е, 91-Ж та 91-З. Адміністрація ОСББ і представники громадської організації хочуть побачити, чи матиме вона попит серед місцевих мешканців. Після чого почнуть облаштовувати такі місця і в решті масивів житлового комплексу. А оскільки всі витрати на себе беруть представники громадської організація «Країна зелених змін», то вже згодом в платіжках мешканців житлового комплексу витрати на оплату послуг з вивезення сміття взагалі можуть зникнути.

Центр продажу:
м. Рівне, вул. Лермонтова, 4-А
тел. 097-30-29-600
Наш сайт: http://newcitydom.com

@


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також