Медики Рівненщини очікують на вакцину і нову хвилю COVID-19

1728 0

Ми у соцмережах:

Олег Вівсянник

На Рівненщині щодоби зменшується кількість нових інфікованих на COVID-19. Але начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник застерігає: в середині лютого очікується нова хвиля пандемії.

— У грудні говорили про невелике, але зменшення кількості нових інфікованих «ковідом». Для чого, на вашу думку, було запроваджувати локдаун?

У контексті цього питання потрібно говорити більш обережно. Адже з нового року померло багато людей. За 19 днів січня на Рівненщині коронавірус уразив ще понад 2 тисячі людей. Тому казати про спад не зовсім коректно. Можна говорити про стабілізацію ситуації. Зараз менше хворих звертається до лікарень. Ті, в кого хвороба перебігає без ускладнень, можуть взагалі не повідомляти медиків.

Однак зменшення кількості хворих не свідчить про те, що пандемія відступила. Вірус став поширюватися світом з новою силою та має багато генних модифікацій. Зараз особливо велика загроза тим людям, які уже перехворіли на COVID-19. Вони можуть інфікуватися знову.

— Тобто повторні випадки інфікування на Рівненщині фіксуються…

Так, і тут є проблема. Адже організм людини, яка уже перехворіла, доволі ослаблений. Рецидив захворювання на фоні ослабленого організму перебігає значно тяжче.

— Зараз робиться набагато менше ПРЛ-тестів, ніж раніше. Яка причина?

Завдяки локдауну зменшилася кількість соціальних контактів. Оскільки хворих менше, то й менше проводиться ПРЛ-діагностики та ІФА-тестів. Більше того, у період Різдвяних свят люди менше йдуть лікуватися до медичних закладів. Тому й різко впала кількість обстежень.

В нашій ситуації локдаун — це єдиний правильний вихід у боротьбі з такою грізною хворобою. Не потрібно плутати локдаун і карантин. Під час локдауну обмеження набагато легші, ніж під час карантину. Якби на період новорічних та Різдвяних свят не запровадили обмеження, то велика кількість людей збиралася б разом. Під час масових скупчень людей коронавірус поширюється доволі високими темпами.

— Розкажіть, коли в області спостерігались піки захворювання на COVID, і чи варто очікувати чергової хвилі епідемії?

Перші спалахи коронавірусу були з квітня по травень. Другий великий приріст був наприкінці літа та в середині осені. Зараз медична система Рівненщини готується до чергового спалаху COVID-19. Прогнозуємо, що він відбудеться в середині лютого. Впливає на це сезонність. По-перше, поширення грипу. По-друге, завжди наприкінці зими людський організм є дещо ослабленим, тому й більш уразливим до будь-яких інфекцій.

Що чути про вакцини від коронавірусу?

Закупівлю вакцини МОЗ здійснюватиме централізовано та надсилатиме її в області. Нашим завданням буде забезпечити правильне зберігання вакцини та проведення вакцинації. Медична система Рівненщини буде готова вакцинувати населення від COVID-19 уже на кінець січня. В першу чергу безкоштовна вакцина дістанеться працівникам критичної інфраструктури та уразливим верствам населення: медикам, поліцейським, військовикам, рятувальникам, педагогам та пенсіонерам. Тож зараз ми очікуємо поставок вакцин.

Богдан СЛОНЕЦЬ


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також