Війни в ОСББ: в Україні зростає невдоволення головами ОСББ

1306 0

Ми у соцмережах:

Війни в ОСББ: в Україні зростає невдоволення головами ОСББ

Ідея створення ОСББ в Україні повністю себе дискредитувала.

 Недосконале законодавство та відсутність контролю держави за їх діяльністю перетворило ці об'єднання в «товариства закритого типу» для викачування грошей з мешканців. Про це свідчить нещодавній інцидент у м. Рівне, в якому мешканці (адреса: вул. Київська, буд. 4) обурені бездіяльністю голови ОСББ, яка ігнорує їх запити. Наразі відкрито кримінальне провадження проти домоправителя.

 

Втім, хвиля протестів і невдоволень в Україні не вщухає (*короткий перелік публікацій з “недобросовісними головами”, яких обвинувачують в шахрайстві, ігноруванні):

Махінації в ОСББ: мешканцям харківської багатоповерхівки приписують борг в 350 тисяч

Голову ОСББ в Хортицькому районі звинувачують у привласненні коштів тасамоуправстві;

Українські аферисти вигадали нову шахрайську схему через створення ОСББ

Звісно, за ОСББ - майбутнє, і було б неправильно прирівнювати всіх голів ОСББ, адже тут є і свої плюси. І найголовніший - це можливість мешканцям самим вирішувати, як управляти своїм будинком, яким чином і куди направляти зібрані кошти, самим виробляти фінансові розрахунки, на підставі яких уже встановлювати тарифи. Можливість обладнати свою котельню і відмовитися від непотрібних послуг комунальних підприємств. В ідеалі - це дуже навіть непогано, самостійно відповідати за свою долю і самому вирішувати, на що витрачати свої гроші. Але на практиці, справи йдуть зовсім по іншому.

Так, за оцінкою експертів, спроби вперше створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку часто зазнають невдач. І першими під прицілом опиняються голови ОСББ, які вже в перший рік свого правління залишають посаду через організаційні помилки і викликаного невдоволення цим мешканців.

Втім, це можна компенсувати достатньою кількістю пропозицій від професійних керуючих компаній. Якщо власники будинку не є фахівцями в сфері ЖКГ, то їм не варто намагатися самостійно створити ефективне ОСББ. Краще делегувати завдання професіоналам. Вони можуть за договором взяти на себе всі технічні та організаційні заходи в управлінні будинком.

Однак, якщо співвласники хочуть брати на себе відповідальність за будинок, то для себе потрібно проаналізувати ситуацію, яка проллє світло, є вигода в такому об'єднанні чи ні. Однією з причин, через яку люди можуть боятися створювати об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, може бути те, що правління ОСББ може забрати квартиру співвласника, якщо той знаходиться в переліку боржників за комунальні послуги - це і є великим мінусом об’єднання.

Якщо мешканці самі хочуть керувати своїм майном, то слід знати, що в управління вони повинні закласти експертизу, згідно якої голова повинен витрати на навчання в середньому 15-20 років. Неможливим є і наступний факт: домоправитель не може надавати чітку експертизу стосовно ліфтів, не може бути компетентним в ремонтних роботах, які стосуються каналізаційних систем, фасадних конструкцій тощо. Для цього існують вузьконаправлені фахівці. Та в реалії мешканці будинку перекладають всю відповідальність на голову ОСББ, вимагаючи якісних фінальних робіт від людини, яка не компетентна в низці питань.

На жаль, досить часто такі проблеми можуть призвести до неефективного витрачання коштів, а в гіршому випадку - до навмисного злодійства і великих фінансових втрат.

Втім, найбільший апофеоз своєї некомпетентності голови ОСББ демонструють перед опалювальним сезоном. Так, під час узгодження готовності центральних систем опалення або газової котельні з контролюючими органами з'ясовується, що вимоги технічного стану систем не дотримано, підписання акту затягується, а іноді "раптом з'являється необхідність в хабарах". При найгіршому розвитку подій підключення до теплопостачання відбувається відчутно пізніше потрібної дати. В підсумку голова стає недієздатним в очах людей і його замінюють.

Шлях до шахрайства недобросовісних домоправителів

Попри чинне законодавство, в якому вказано, що голова правління й кроку не може зробити без інших членів управління, все ж на практиці виявляється інакше - через небажання спілки членів правління вникати в суть процесів, у недобросовісних управителів розв'язуються руки для шахрайства.

Згідно із законодавством, всі рішення, які стосуються фінансових питань, проведення тих чи інших ремонтних робіт, повинні прийматися лише загальними зборами власників. Однак є два винятки з цього правила. Одне з них - коригування тарифів у зв'язку з підняттям мінзарплати, зміни цін на енергоресурси. Друге - використання резервного фонду, яке відкриває шлях для шахраїв. Адже кошти, які з'являються в фонді, зазвичай, відповідно до статуту, можуть витрачатися на “закриття дірок”. І голови ОСББ можуть придумати всілякі фіктивні послуги для відмиття фінансів. А при цьому навколо будинку висаджені красиві клумбочки з квіточками, які створюють картину повного процвітання і благополуччя.

Як правило, всі ці історії закінчуються однаково із сумною кінцівкою. Судові розгляди, аудиторські перевірки, а в деяких випадках, арешти і реальні терміни. При цьому стан будинку доведено до жахливого стану і мешканцям доводиться скидатися на пристойні суми грошей для того, щоб відновити нормальне функціонування будівлі.

Але існує й позитивний досвід об'єднання мешканців, у яких все налагоджено і дійсно набагато економніше. Втім, це поодинокі історії. Варто розуміти, що створення ОСББ зовсім не позбавить вас від проблем. І ставитися до цього питання слід з максимальною увагою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також